Piroške sa sirom

Piroške sa sirom

Ukupno vreme2 mins
Kategorija: Peciva
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pecivo, testo, sir, slane, piroške, mekike

Sastojci

  • 500 ml mleka
  • 3 cela jajeta
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2-3 kašičica soli
  • 1 kašika masti ili margarina
  • brašna po potrebi

Fil:

  • 300 gr sira
  • 1 celo jaje

Uputstvo

  • U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i brašna da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke. Ostaviti da naraste.
  • Za to vreme izgnježditi sir viljuškom i umešati u sir jedno celo jaje.
  • U naraslo testo dodati jaja, kašiku masti, so i izmešati. Na kraju dodati brašna po potrebi da se dobije lepo glatko testo. Ostaviti ponovo da naraste.
  • Naraslo testo rasklagijati u oblik pravougaonika i nožem iseći na kocke dimenzija 10 x 10 cm otprilike.
  • Na svako parče testa staviti 1-2 kašičice fila uz samu ivicu pa testo uviti u mali rolat. Lepo slepiti sa svih strana da fil ne bi cureo pri prženju.
  • Piroške pržiti na dosta ulja ili masti, na umerenoj temperaturi dok ne porumene.

Napomene

Dalekih osamdesetih godina, u Beogradu, kod hotela Moskve, prodavale su se divne vruće piroške. Sigurna sam da ima onih, koji se sećaju tih piroški i kojima jednako nedostaju kao i meni. E ovo je recept upravo za takve piroške, ukusne, mekane i mirisne. Napravite ih već sad i neka vas vrate u lude osamdesete, kada smo svi gledali „Dinastiju“, nosili naramenice i stavljali minival na kosu.
Poslovica za danas:
-“ Vreme donese sve, ko ga dočekati ume.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here