U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i brašna da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke. Ostaviti da naraste.
Za to vreme izgnježditi sir viljuškom i umešati u sir jedno celo jaje.
U naraslo testo dodati jaja, kašiku masti, so i izmešati. Na kraju dodati brašna po potrebi da se dobije lepo glatko testo. Ostaviti ponovo da naraste.
Naraslo testo rasklagijati u oblik pravougaonika i nožem iseći na kocke dimenzija 10 x 10 cm otprilike.
Na svako parče testa staviti 1-2 kašičice fila uz samu ivicu pa testo uviti u mali rolat. Lepo slepiti sa svih strana da fil ne bi cureo pri prženju.
Piroške pržiti na dosta ulja ili masti, na umerenoj temperaturi dok ne porumene.
Napomene
Dalekih osamdesetih godina, u Beogradu, kod hotela Moskve, prodavale su se divne vruće piroške. Sigurna sam da ima onih, koji se sećaju tih piroški i kojima jednako nedostaju kao i meni. E ovo je recept upravo za takve piroške, ukusne, mekane i mirisne. Napravite ih već sad i neka vas vrate u lude osamdesete, kada smo svi gledali "Dinastiju", nosili naramenice i stavljali minival na kosu.Poslovica za danas:-" Vreme donese sve, ko ga dočekati ume."-