Lenja pita
Sastojci
- 250 gr masti
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 5 kašika šećera kristal
- 1 šoljica mleka
- 1 kesica praška za pecivo
- brašna po potrebi
Fil:
- 1 kg jabuka po mogućstvu kiselih
- 5 kašika šećera kristal
- 4 kašike griza
- 1 kesica vanile
- 1 kesica cimeta
Uputstvo
Testo:
- Penasto umutiti mast sa šećerom, dodati jaje i žumance i izmiksati.
- U to sipati malu šoljicu mleka, izmešati i na kraju sve zamesiti brašnom da se dobije lepo glatko testo koje se ne lepi.
Fil:
- Jabuke oljuštiti i izrendati. Staviti ih u šerpu i dinstati desetak minuta. Skloniti sa ringle pa u jabuke dodati šećer, vanilu, cimet i griz, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.
- Testo podeliti na dva dela. Prvi deo rasklagijati i staviti u pleh dimenzija 20 x 30 cm.
- Preko testa izručiti izdinstane jabuke, rasporediti i poravnati preko kore, zatim rasklagijati drugu polovinu testa i staviti preko fila. Testo lepo utapkati rukama.
- Lenju pitu odmah iseći na kocke željene veličine i peći oko 40 minuta na 180*C.
- Ohlađenu lenju pitu posuti prah šečerom i poslužiti.
- Moram da napomenem da je ovo prhko testo pa se samim tim dosta i kida prilikom rada sa njim. Najbolje je da rasklagijano testo namotate na oklagiju i tako ga prenesete u pleh. Ako se nekim slučajem pokida, nemojte brinuti, sklopite parčiće testa u plehu a prilikom pečenja to će se sve sjediniti.
Napomene
Opet i po ko zna koji put ponavljam, stari recepti, recepti naših majki i baka su neprikosnoveni. Lenju pitu možete praviti na dosta načina i od različitih sastojaka, ali stari recept sa mašću je jedan jedini a što duže stoji, lenja pita je sve lepša, ukusnija, mekša i prosto se topi u ustima.
Poslovica za danas:
-“ Lenjost tako polako korača, da je siromaštvo brzo stigne.“-
Lajkujte nas: