Go Back

Lenja pita

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pita, lenja, jabuke, starinska

Sastojci

  • 250 gr masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 5 kašika šećera kristal
  • 1 šoljica mleka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • brašna po potrebi

Fil:

  • 1 kg jabuka po mogućstvu kiselih
  • 5 kašika šećera kristal
  • 4 kašike griza
  • 1 kesica vanile
  • 1 kesica cimeta

Uputstvo

Testo:

  • Penasto umutiti mast sa šećerom, dodati jaje i žumance i izmiksati.
  • U to sipati malu šoljicu mleka, izmešati i na kraju sve zamesiti brašnom da se dobije lepo glatko testo koje se ne lepi.

Fil:

  • Jabuke oljuštiti i izrendati. Staviti ih u šerpu i dinstati desetak minuta. Skloniti sa ringle pa u jabuke dodati šećer, vanilu, cimet i griz, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.
  • Testo podeliti na dva dela. Prvi deo rasklagijati i staviti u pleh dimenzija 20 x 30 cm.
  • Preko testa izručiti izdinstane jabuke, rasporediti i poravnati preko kore, zatim rasklagijati drugu polovinu testa i staviti preko fila. Testo lepo utapkati rukama.
  • Lenju pitu odmah iseći na kocke željene veličine i peći oko 40 minuta na 180*C.
  • Ohlađenu lenju pitu posuti prah šečerom i poslužiti.
  • Moram da napomenem da je ovo prhko testo pa se samim tim dosta i kida prilikom rada sa njim. Najbolje je da rasklagijano testo namotate na oklagiju i tako ga prenesete u pleh. Ako se nekim slučajem pokida, nemojte brinuti, sklopite parčiće testa u plehu a prilikom pečenja to će se sve sjediniti.

Napomene

Opet i po ko zna koji put ponavljam, stari recepti, recepti naših majki i baka su neprikosnoveni. Lenju pitu možete praviti na dosta načina i od različitih sastojaka, ali stari recept sa mašću je jedan jedini a što duže stoji, lenja pita je sve lepša, ukusnija, mekša i prosto se topi u ustima.
Poslovica za danas:
-" Lenjost tako polako korača, da je siromaštvo brzo stigne."-