Šnenokle
Sastojci
- 6 celih jaja
- 1 litar mleka
- 8 kašika šećera
- 2-3 kašike brašna
Uputstvo
- Mleko staviti u jednu širu šerpu da provri.
- Belanca umutiti da se dobije čvrst sneg.
- Kada mleko provri, ubacivati kašiko po kašiku snega od belanaca. Ubaciti samo 3-4 kašike jer belanca rastu kako se kuvaju. Kuvati belanca nekoliko sekundi na jednoj strani pa kad narastu, rešetkastom kašikom ih okrenuti na drugu stranu i nek se kuvaju jos nekoliko sekundi.
- Tako skuvana belanca, vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u jednu veliku činiju.
- Kada su sva belanca potrošena pripremiti žuti krem.
- Umutiti žumanca i brašno. U mleko, u kom su se kuvala belanca, dodati šećer pa izručiti umućena žumanca. Skuvati krem uz neprestano mešanje. Krem će biti malo tečniji ali tako i treba, kad se ohladi malo će se stegnuti ali i hladan ne treba da bude previše gust, kao puding, već mora biti malo žiđi. Šećer možete dozirati po vašem ukusu.
- Na dnu činije sa belancima ocediće se višak mleka od belanaca pa je potrebno taj višak prosuti. Možete ga prosuti u krem a rešetkastom kašikom pridržavajte belanca da vam ne pobegnu iz činije.
- Skuvan krem odmah preliti preko belanaca i ostaviti da se ohladi. Šnenokle služiti hladne.
Napomene
Ah te divne šnenokle. Ta poslastica koja se napravi za tili čas a isto se tako brzo i pojede, ma šnenokli nikad dosta.
Poslovica za danas:
-“ Ko ukrade jaje, ukrašće i vola.“
Lajkujte nas: