Šnenokle

Šnenokle

Ukupno vreme20 mins
Kategorija: Desert
Kuhinja: Srpska
Keyword: Šnenokle, krem, belanca

Sastojci

  • 6 celih jaja
  • 1 litar mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2-3 kašike brašna

Uputstvo

  • Mleko staviti u jednu širu šerpu da provri.
  • Belanca umutiti da se dobije čvrst sneg.
  • Kada mleko provri, ubacivati kašiko po kašiku snega od belanaca. Ubaciti samo 3-4 kašike jer belanca rastu kako se kuvaju. Kuvati belanca nekoliko sekundi na jednoj strani pa kad narastu, rešetkastom kašikom ih okrenuti na drugu stranu i nek se kuvaju jos nekoliko sekundi.
  • Tako skuvana belanca, vaditi rešetkastom kašikom i stavljati u jednu veliku činiju.
  • Kada su sva belanca potrošena pripremiti žuti krem.
  • Umutiti žumanca i brašno. U mleko, u kom su se kuvala belanca, dodati šećer pa izručiti umućena žumanca. Skuvati krem uz neprestano mešanje. Krem će biti malo tečniji ali tako i treba, kad se ohladi malo će se stegnuti ali i hladan ne treba da bude previše gust, kao puding, već mora biti malo žiđi. Šećer možete dozirati po vašem ukusu.
  • Na dnu činije sa belancima ocediće se višak mleka od belanaca pa je potrebno taj višak prosuti. Možete ga prosuti u krem a rešetkastom kašikom pridržavajte belanca da vam ne pobegnu iz činije.
  • Skuvan krem odmah preliti preko belanaca i ostaviti da se ohladi. Šnenokle služiti hladne.

Napomene

Ah te divne šnenokle. Ta poslastica koja se napravi za tili čas a isto se tako brzo i pojede, ma šnenokli nikad dosta. 
Poslovica za danas:
-“ Ko ukrade jaje, ukrašće i vola.“
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Dezert. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here