Šerpa torta

Šerpa torta

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: Šerpa, torta,čokolada, orasi, prevrnuta, sočna

Sastojci

Kore:

  • 4 cela jajeta
  • 24 kašike šećera kristal
  • 24 kašike mleka
  • 26 kašika brašna mekog
  • 4 kašike kakaa
  • 2 kesice praška za pecivo

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 18 kašika šećera kristal
  • 250 gr putera ili margarina
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 200 gr oraha mlevenih
  • Šlag za ukrašavanje

Uputstvo

Kore:

  • Od gore navedenih sastojaka ispeći dve kore. Najbolje je svaku koru umutiti posebno, znači umutiti 2 jajeta, 12 kašika šećera, 12 kašika mleka, 13 kašika brašna, 2 kašike kakaa i jedan prašak za pecivo i ispeći. Dok se ova kora ispeče, umutiti drugu koru. Kore je najbolje peći u šerpi, otuda i naziv za tortu.
  • Kada su gotove obe kore, spremiti fil.
  • U šerpu staviti mleko, šećer, čokoladu i puter da provri i da se sastojci istope. Sada skinuti sa ringle i dodati mlevene orahe, izmešati i fil je gotov.
  • Tortu slagati u šerpu u kojoj su se pekle kore. Na dno sipati malo vrućeg fila, staviti jednu koru, preko sipati pola fila, staviti drugu koru pa izručiti ostatak fila.
  • Ovako spremljenu tortu ostaviti u frižider da prenoći. Sutradan prevrnuti na tacnu za tortu i ukrasiti šlagom a možete je preliti glazurom od čokolade.
  • Fil je potupno tečan kada se spremi, zato je potrebno da se kore peku i da se torta slaže u neki dublji sud, odnosno šerpu, a to nikako ne sme da bude kalup na rasklapanje da fil ne bi iscureo.

Napomene

Najlakša i najsočnija torta sa pečenim korama koju znam, jako lako se pravi a fil jednostavno ne može a da ne uspe. Kore se tako lepo natope filom da se na kraju i ne poznaje da kore postoje. Nemojte da vas više nagovaram, probajte prvom prilikom.
Poslovica za danas:
-“ Smejala se šerpa loncu.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.