Musaka od pohovanih tikvica

Musaka od pohovanih tikvica

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Ručak
Kuhinja: Srpska
Keyword: Musaka, tikvice, pohovane, mleveno meso, ručak

Sastojci

Musaka:

  • 500 gr mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 komada tikvica
  • 5-6 celih jaja
  • 700 ml mleka
  • 100 gr brašna mekog
  • 200 ml ulja
  • sol, mleveni biber, začini po ukusu

Uputstvo

  • Tikvice oljuštiti, preseći na pola pa iseći na tanke šnite, posoliti i ostaviti da puste vodu.
  • Umutiti 2 cela jajeta, 100 ml mleka, čašu vode i brašna da se dobije testo gušće za palačinke.
  • Tikvice ocediti, umakati u smesu za palačinke i pržiti sa obe strane na ulju.
  • Sada ispržiti fil za musaku na klasičan način. Izdinstati glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, ispržiti i dodati začine (sol i mleveni biber).
  • Musaku slagati u vatrostalnu činiju, đuvečaru ili šerpu na sledeći način: dno obložiti pohovanim tikvicama, preko rasporediti deo fila, opet red tikvica, pa fila i završiti tikvicama.
  • Umutiti ostala jaja sa mlekom, posoliti, staviti kašičicu dve začina, seckani peršun ako volite i smesom preliti musaku.
  • Musaku peći na 200*C oko 45 minuta. Pogledajte s vremena na vreme da se ne prepeče, gotova je kad mleko ispari.
  • Izvadite iz rerne, ostavite dvadesetak minuta da odstoji pa postavite ručak.

Napomene

Čim krene sezona tikvica ova musaka se nađe na mom stolu. Pa to je takva harmonija ukusa u ustima da se rečima ne može opisati, a tek uz kupus salatu, doživljaj je neopisiv. Sutradan je potpuno ista i mekana kao i prvi dan.
Poslovica za danas:
-“ Čast je kao mleko, uprlja se od najmanje trunčice.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here