Gibanica venac
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
Fil:
- 4 cela jajeta
- 150 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- 1 čaša kisele pavlake
- 250 gr krem sira
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Spremiti okruglu tepsiju, prečnika 30 cm. Obložiti je papirom za pečenje i u sredinu staviti šolju ili malu činijicu, koja može da izdrži viskou temperaturu u rerni.
- Kore za pitu preseći na tri dela. Sada uzimati traku po traku i gužvati je kao harmoniku, pa slagati u tepsiju, oko čaše.
- Umutiti fil od gore navedenih sastojaka, pa kutlačom preliti preko kora u tepsiji. Kašičicom polako širiti nabore, da fil može da uđe u sve delove kora.
- Složenu gibanicu posuti susamom i peći na 180*C oko 45 minuta.
- Ostaviti da se malo prohladi, iseći i poslužiti sa sve tepsijom. U činijicu koja se nalazi u sredini tepsije, možete sipati kiselo mleko, jogurt ili kečap.
Napomene
Kao što rekoh, gibanicu obožavam i mogla bih je jesti svaki dan za doručak. Zato je tako često i pravim, i zato isprobavam nove recepte i oblike. I svaka me nova, iznova oduševi, taman pomislim da je ovo najbolja gibanica koju sam do sada jela, eto novog recepta i novog oduševljenja. Idemo dalje.
Poslovica za danas:
-„Od nevolje nema bolje škole.“
Lajkujte nas: