Masna pogača sa sirom

Masna pogača sa sirom

Ukupno vreme3 hrs
Kategorija: Hleb, Peciva, Testa
Kuhinja: Ruska
Keyword: pogača,sir,puter,margarin,kačkavalj,slano,ručak

Sastojci

Testo:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 200 ml otopljenog putera ili margarina
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 celo jaje
  • 1 belance
  • 1 kg brašna

Ostalo:

  • 100 gr putera ili margarina za premazivanje
  • 200 gr kačkavalja ili nekog drugog sira
  • 1 žumance i 1 kašika mleka za premazivanje
  • susam za posipanje

Uputstvo

  • U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
  • Dodati zatim sve ostale sastojke i zamesiti glatko testo, da se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste i duplira se.
  • Naraslo testo blago premesiti i podeliti na 10-11 loptica. Svaku lopticu rastanjiti oklagijom u krug, pa premazati omekšalim puterom.
  • Premazano testo preklopiti na pola, pa na svaki kraj staviti po 2-3 kockice sira.
  • Sada sa svake strane urolati testo do polovine, pa ređati u tepsiju, prečnika 30 cm, širim delom testa, ka ivici tepsije.
  • Isto uraditi sa ostalim lopticama. Kada je pogača složena u tepsiju, pokriti krpom i ostaviti da naraste, zatim premazati žumancetom, umućenim sa mlekom i obilato posuti susamom.
  • Pogaču peći na 180*C oko 45-50 minuta.
  • Izvaditi je iz tepsije, uviti u krpu i ostavit da se prohladi. Poslužiti dok je topla.

Napomene

Fantastičan recept za jednu finu, slasnu i bogatu pogaču. Jeste da je potrebno malo više vremena za narastanje, ali kada se počne na vreme, na vreme i stigne na trpezu. Ja sam je spremala za nedeljni ručak, pa moram priznati da je ostali deo trpeze ostao u blagoj senci ove pogače.
Poslovica za danas:
-„Oprosti drugima, ono što si spreman oprostiti sebi.“
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Hleb, Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.