Beli egipat torta
Sastojci
Kore:
- 16 belanaca
- 20 kašika šećera
- 24 kašike pečenih, mlevenih lešnika
I fil:
- 12 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 750 ml mleka
- 100 gr bele čokolade
- 250 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera u prahu
II fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 gr kisele pavlake
- 50 gr šećera u prahu
- malo lešnika za posipanje
Uputstvo
Kore:
- Za ovu tortu, peku se 4 korice, pa obzirom na to, da biste skratili vreme pečenja korica i da ne bi mutili i pekli jednu po jednu, najbolje je da korice pečete u velikom plehu od rerne, koji je dimenzija 30 x 40 cm, pa pečenu koru presečete na pola i dobijete dve korice dimenzija 20 x 30 cm. U tom slučaju, navedene sastojke podelite na pola i mutite iz dva puta.
- Ukoliko hoćete okruglu tortu, kore pecite u okruglom plehu prečnika 26 cm.
- Dakle umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati mlevene lešnike i polako, ručno izmešati smesu. Peći na 150*C oko 35-40 minuta.
I fil:
- Od izmerene količine mleka odvojiti malo i umutiti sa žumancima, šećerom i brašnom. Ostatak mleka staviti na ringlu da provri. Kada provri, dodati umućenu smesu i skuvati fil do kraja. U vruć fil dodati belu čokoladu, pa izmešati da se čokolada istopi. Fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati ohlađen fil i sve dobro izmiksati. Prvi fil je gotov.
II fil:
- Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Dodati kiselu pavlaku i još jednom sve umutiti, da se pavlake sjedine.
- Tortu filovati na sledeći način: Kora, žuti fil, beli fil, posuti malo mlevenih lešnika, pa opet kora i tako redom…na kraju tortu premazati žutim filom, ukrasiti šlagom i mlevenim lešnicima.
Napomene
Napravih ovu tortu za rođendan jednoj maloj devojčici. Ja lično, nisam probala tortu, ali gosti sa rođendana su bili oduševljeni. U svakom slučaju, prvom prilikom ću je napraviti za neki svoj godet, kako bih je probala i ocenila svojom ocenom.
Poslovica za danas:
-„Ko prestane biti prijatelj, prijatelj nikada nije ni bio.“-
Lajkujte nas: