Posne breskvice

Posne breskvice

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: breskvice,kolači,posno,džem,rum,slavski

Sastojci

Breskvice:

  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • brašna po potrebi mekog

Fil:

  • 1 šolja šećera
  • 2 šolje vode
  • mrvice od breskvica
  • 1-2 kašike džema od kajsija
  • malo mlevenih lešnika ili oraha i malo ruma

Ostalo:

  • crvena u žuta prehrambena boja i kristal šećer

Uputstvo

Breskvice:

  • Umutiti vodu, šećer i ulje, da se šećer istopi. Zatim dodati sodu bikarbonu i brašna toliko, da se dobije gusta smesa, gušća nego za palačinke. Ovako umućenu smesu pokriti i ostaviti u frižider dva sata.
  • Zatim dodavati brašna malo po malo i zamesiti fino, glatko testo. Od testa kidati loptice, veličine manjeg oraha i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Breskvice peći na 180* , 15-20 minuta. Potrebno je da ostanu skroz svetle.
  • Kada se ohlade, svaku breskvicu sa donje strane izdubiti oštrim nožićem što više. Mrvice koje ste dobili dubljenjem breskvica, ostavite sa strane za fil.

Fil:

  • Sipati šećer u šerpicu i staviti da se karamelizuje. Kada se šećer istopio i dobio braon boju, sipati vodu i skuvati šerbet. Skuvan šerbet dodavati po malo u mrvice, koje ste dobili dubljenjem breskvica i mešati, ali pazite da ne razredite fil previše. Ne morate potrošiti sav šerbet.
  • Zatim u smesu dodati 1-2 kašike džema i 1-2 šake mlevenih oraha ili lešnika. Na kraju dodati malo ruma ili ekstrata ruma i sve dobro izmešati. Fil se bukvalno pravi odokativno i prema svom ukusu. Ukoliko ne volite orahe ili lešnike, ne morate ih dodavati. U slučaju da ste malo više razredili fil, ništa strašno, dodajte malo keksa i to je to.
  • Ovim filom puniti breskvice i spajati po dve polovine.
  • U dva tanjira sipati po šoljicu vode, pa u jedan tanjir staviti crvenu, a u drugu žutu prehrambenu boju. U treći tanjir sipati kristal šećer.
  • Svaku breskvicu, sa strane zarolati kroz žutu boju.
  • Zatim vrhove sa obe strane umočiti u crvenu boju i na kraju celu breskvicu uvalajti u kristal šećer.
  • Ređati na tacnu da se malo prosuše, pa poslužiti.

Napomene

Šta reći za ove kolače, istina, ima malo više posla, ali u svakom slučaju se isplati i vizuelno i ukusom. U stvari, kada malo bolje razmislim, ja breskvice napravim relativno brzo, ne čini mi se uopšte da je komplikovano, rekla bih da samo zvuči tako, ali kada jednom napravite, videćete da nije ništa strašno.
Poslovica za danas:
-„Bolje je imati u glavi nego u sanduku.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here