Penjurlije

Penjurlije

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: pecivo
Kuhinja: Srpska
Keyword: pecivo, testo, doručak, večera, sir, slano,domaće,kvasac,mast

Sastojci

Testo:

  • 100 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • oko 500 gr brašna mekog

Fil:

  • 400 gr kravljeg sira
  • 1 celo jaje

Ostalo:

  • oko 100 gr masti ili margarina
  • malo mleka

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
  • Kada umesite testo, u slučaju da se lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna. Meni je recimo, otišlo 550gr brašna. Testo treba da bude meko, glatko i da se ne lepi za ruke.
  • Dok testo narasta, spremiti fil. Sir izgnježditi, dodati jedno jaje i dobro izmešati. Možete dodati 1-2 kašike nekog krem sira ili pavlake, da se smesa lepše poveže i razmazuje. Ako sir nije slan, obavezno posolite fil.
  • Posebno otopiti margarin ili mast i ostaviti da se malo prohladi.
  • Naraslo testo izručiti na radnu površinu, posutu brašnom, pa oklagijom rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine malog prsta.
  • Rastanjeno testo premazati filom. Ostaviti 2 kašike fila sa strane, za premazivanje penjurlija na kraju.
  • Premazano testo preseći na tri dela, po dužini, pa svaki deo uviti u rolat. Svaki rolat podeliti na 4-5 manjih rolata. Ja sam svaki rolat sekla na 4 manja rolata i tako dobila 12 delova.
  • Sada svaki deo provlačiti kroz otopljen margarin i ređati u tepsiju, obloženu papirom za pečenje.
  • U preostali fil (one 2 kašike, koje ste odvojili na početku) dodati malo mleka, otprilike pola male šoljice za kafu, izmešati i preliti preko složenih penjurlija u plehu. Ostaviti oko pola sata da narastu, taman dok se rerna zagreje.
  • Narasle penjurlije peći na 200*C oko 10-15 minuta, zatim pokriti folijom ili papirom za pečenje, da ne bi preplanule po površini i peći još 15-20 minuta.
  • Ispečene penjurlije, izvaditi iz pleha, najbolje na neku rešetku, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohlade.
  • Poslužiti dok su još tople.
  • Inače, kada neko testo premazujete mlekom, pre pečenja, pazite da vam ne preplane tokom pečenja. Najbolje je, kao što rekoh, posle desetak minuta pečenja, pokriti folijom ili papirom za pečenje i tako peći do kraja.

Napomene

Eee ovo je nešto, što obavezno morate da probate, ali obavezno. Koliko je ovo pecivo ukusno, mekano, topi se u ustima, ma božanstveno…Što se imena tiče, nemam pojma zašto se tako zove i šta tačno znači to ime, a iskreno, pored ovakvog ukusa i mekoće, ime me uopšte i ne zanima😂
Poslovica za danas:
-„Samo onaj ko je srećan, može širiti sreću oko sebe.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here