Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: knedle,šljive,prezle,gomboce,kajsije,kolač

Sastojci

Testo:

  • 500 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 250 gr brašna mekog
  • 50 gr griza
  • 1 celo jaje
  • 2 žumanceta
  • prstohvat soli

Ostalo:

  • šljive ili neko drugo voće po izboru
  • 200-300 gr prezli
  • 100 gr šećera
  • malo ulja za prženje prezli

Uputstvo

  • U šerpu sipati vodu, ulje i prstohvat soli, pa staviti da provri. Kada provri, skinuti sa ringle, dodati brašno i griz i dobro izmešati.
  • U vruće dodavati jedno po jedno žumance i jaje, pa mikserom dobro umutiti. Ostaviti da se malo prohladi, da bi moglo rukama dalje da se obrađuje.
  • U tiganj sipati malo ulja i zagrejati. U zagrejano ulje sipati prezle, malo ih propržiti, pa dodati šećer i dobro izmešati. Ostaviti sa strane.
  • Šljive oprati. Ako su šljive velike, prepoloviti ih, mada ja uvek više volim da izaberem manje šljive i da ih cele koristim za knedle.
  • Kada se testo prohladilo, kidati po malo testa, rastanjti među dlanovima, staviti šljivu i napraviti knedlu.
  • U malo veći lonac sipati do pola vode, kašičicu soli i staviti da provri. U provrelu vodu, spuštati pažljivo knedle, malo smanjiti temperaturu, da voda ne vri previše i pustiti knedle da se skuvaju, odnosno da isplivaju na površinu.
  • Kuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom, spuštati ih u prezle, uvaljati ih sa svih strana i prebaciti na tacnu za kolače ili neku činiju. Preko knedli sipati preostale prezle i poslužiti.
  • Najbolje su, kada se jedu tople.
  • Kada je ovaj recept u pitanju i testo napravljeno na ovaj neobičan način, knedle ostanu mekane i kada se potpuno ohlade ali i kada prenoće. Proverila sam lično

Napomene

Hvala mojoj lepoj Sanji, što je podelila sa mnom ovaj recept. Da budem iskrena, prvi put se srećem sa ovako neobičnim receptom za knedle. Znamo svi za testo sa krompirom ili sa grizom, znamo za lažne knedle itd…ali da napravite testo za princes krofne, a od njih pravite knedle, e to nisam čula do sada. U svakom slučaju, kada sam ih probala, nisam znala koliko mi je dosta, ali bukvalno.
Poslovica za danas:
-“ Dobrota u riječima stvara povjerenje. Dobrota u mislima stvara dubinu. Dobrota u davanju stvara ljubav.“
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here