Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, pokriti krpom i ostaviti na toplo mesto, da testo naraste i duplira se.
Kada umesite testo, u slučaju da se lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna. Meni je recimo, otišlo 550gr brašna. Testo treba da bude meko, glatko i da se ne lepi za ruke.
Dok testo narasta, spremiti fil. Sir izgnježditi, dodati jedno jaje i dobro izmešati. Možete dodati 1-2 kašike nekog krem sira ili pavlake, da se smesa lepše poveže i razmazuje. Ako sir nije slan, obavezno posolite fil.
Posebno otopiti margarin ili mast i ostaviti da se malo prohladi.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu, posutu brašnom, pa oklagijom rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine malog prsta.
Rastanjeno testo premazati filom. Ostaviti 2 kašike fila sa strane, za premazivanje penjurlija na kraju.
Premazano testo preseći na tri dela, po dužini, pa svaki deo uviti u rolat. Svaki rolat podeliti na 4-5 manjih rolata. Ja sam svaki rolat sekla na 4 manja rolata i tako dobila 12 delova.
Sada svaki deo provlačiti kroz otopljen margarin i ređati u tepsiju, obloženu papirom za pečenje.
U preostali fil (one 2 kašike, koje ste odvojili na početku) dodati malo mleka, otprilike pola male šoljice za kafu, izmešati i preliti preko složenih penjurlija u plehu. Ostaviti oko pola sata da narastu, taman dok se rerna zagreje.
Narasle penjurlije peći na 200*C oko 10-15 minuta, zatim pokriti folijom ili papirom za pečenje, da ne bi preplanule po površini i peći još 15-20 minuta.
Ispečene penjurlije, izvaditi iz pleha, najbolje na neku rešetku, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohlade.
Poslužiti dok su još tople.
Inače, kada neko testo premazujete mlekom, pre pečenja, pazite da vam ne preplane tokom pečenja. Najbolje je, kao što rekoh, posle desetak minuta pečenja, pokriti folijom ili papirom za pečenje i tako peći do kraja.