Baklava sa pistaćima
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 500 gr mlevenih sirovih pistaća
- 200 gr šećera kristal
- 250 gr putera ili margarina
- istrugana korica jednog limuna
Agda:
- 800 gr šećera kristal
- 500 ml vode
- 2 kesice vanilin šećera
- sok od jednog limuna
Uputstvo
- Prvo skuvati sirup, odnosno agdu, da bi se ona ohladila, dok spremate baklavu.
- U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok ne provri. Dodati vanilin šećer i sok od jednog limuna, sve promešati i odmah skinuti sa ringle. Ostaviti da se hladi.
- U jednu vanglicu pomešati mlevene pistaće, šećer i istruganu koricu od jednog limuna. Ako ne volite ukus limuna u kolačima, izostavite ga.
- Puter istopiti u manjoj šerpici.
- Izdvojiti jednu koru, najlepšu, za vrh. Uzeti malo veći pleh, onaj od rerne i podmazati ga malo otopljenim puterom.
- Sada ređati baklavu, tako što svaku koru poprskate otopljenim puterom, pospete 2-3 kašike mešavine pistaća i šećera i tako redom, dok ne potrošite sve kore i sav fil. Završiti korom koju ste odvojili na početku. Sada baklavu iseći na kocke, oštrim nožem i preliti ostatkom otopljenog putera.
- Baklavu peći na 200*C oko pola sata. Ako baklava šeta po plehu kada ga protresete, znaćete da je baklava pečena.
- Vruću baklavu preliti ohlađenom agdom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.
- Poslužiti baklavu kada se ohladila i natopila.
Napomene
E sad, da me pitate koja mi se baklava više sviđa, sa orasima ili sa pistaćima, verujte da ne bih mogla da se odlučim. Sada sam je prvi put pravila i prvi put probala, i oduševljenje je ništa manje nego za baklavu sa orasima. Baklava je baklava, sa orasima, pistaćima, bademima ili nečim drugim, svejedno je…baklava je baklava.
Poslovica za danas:
-„Gde miš ne cijuče, tu ni pile ne pijuče.“-
Lajkujte nas: