Baklava sa pistaćima

Baklava sa pistaćima

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Turska
Keyword: baklava, pistaći, agda, sirup, kolači, kore, za, pitu,

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu
  • 500 gr mlevenih sirovih pistaća
  • 200 gr šećera kristal
  • 250 gr putera ili margarina
  • istrugana korica jednog limuna

Agda:

  • 800 gr šećera kristal
  • 500 ml vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • sok od jednog limuna

Uputstvo

  • Prvo skuvati sirup, odnosno agdu, da bi se ona ohladila, dok spremate baklavu.
  • U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok ne provri. Dodati vanilin šećer i sok od jednog limuna, sve promešati i odmah skinuti sa ringle. Ostaviti da se hladi.
  • U jednu vanglicu pomešati mlevene pistaće, šećer i istruganu koricu od jednog limuna. Ako ne volite ukus limuna u kolačima, izostavite ga.
  • Puter istopiti u manjoj šerpici.
  • Izdvojiti jednu koru, najlepšu, za vrh. Uzeti malo veći pleh, onaj od rerne i podmazati ga malo otopljenim puterom.
  • Sada ređati baklavu, tako što svaku koru poprskate otopljenim puterom, pospete 2-3 kašike mešavine pistaća i šećera i tako redom, dok ne potrošite sve kore i sav fil. Završiti korom koju ste odvojili na početku. Sada baklavu iseći na kocke, oštrim nožem i preliti ostatkom otopljenog putera.
  • Baklavu peći na 200*C oko pola sata. Ako baklava šeta po plehu kada ga protresete, znaćete da je baklava pečena.
  • Vruću baklavu preliti ohlađenom agdom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.
  • Poslužiti baklavu kada se ohladila i natopila.

Napomene

E sad, da me pitate koja mi se baklava više sviđa, sa orasima ili sa pistaćima, verujte da ne bih mogla da se odlučim. Sada sam je prvi put pravila i prvi put probala, i oduševljenje je ništa manje nego za baklavu sa orasima. Baklava je baklava, sa orasima, pistaćima, bademima ili nečim drugim, svejedno je…baklava je baklava.
Poslovica za danas:
-„Gde miš ne cijuče, tu ni pile ne pijuče.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here