Prhke kiflice sa džemom
Sastojci
- 200 gr masti
- 200 ml jogurta
- 1 celo jaje
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 500 gr brašna mekog
Ostalo:
- 3-4 kašike džema po izboru
- šećer u prahu i vanilin šećer za posipanje
Uputstvo
- Umutiti dobro mast, šećer i jaje. Zatim dodati jogurt, vanilu, so i prašak za pecivo, pa još malo izmiksati.
- Na kraju dodavati brašno, malo po malo, i umesiti glatko testo, da se ne lepi za ruke. Meni je otišlo malo manje od 500gr brašna.
- Testo podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo rasklagijati u krug, na veličinu tanjira, iseći na 12 delova, na svaki deo staviti po malo džema i uviti u kiflicu.
- Kiflice ređati u podmazan pleh i peći na 200*C oko 10-15 minuta. Čim kiflice počnu da rumene, izvaditi ih iz rerne, jer treba da ostanu skoro bele.
- Pomešati prah šećer i vanilin šećer, pa ovom mešavinom, obilato posuti preko kiflica u plehu, dok su još vruće.
Napomene
Oduvek sam volela ove starinske recepte, a ujedno brze i jednostavne. Nekako me baš privlače ovi kolači, keksi i kiflice sa mašću. Imaju poseban i miris i ukus, a podsećaju na detinjstvo.
Poslovica za danas:
-„Ako je kratak dan, duga je godina.“-
Lajkujte nas: