Prvo skuvati sirup, odnosno agdu, da bi se ona ohladila, dok spremate baklavu.
U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati dok ne provri. Dodati vanilin šećer i sok od jednog limuna, sve promešati i odmah skinuti sa ringle. Ostaviti da se hladi.
U jednu vanglicu pomešati mlevene pistaće, šećer i istruganu koricu od jednog limuna. Ako ne volite ukus limuna u kolačima, izostavite ga.
Puter istopiti u manjoj šerpici.
Izdvojiti jednu koru, najlepšu, za vrh. Uzeti malo veći pleh, onaj od rerne i podmazati ga malo otopljenim puterom.
Sada ređati baklavu, tako što svaku koru poprskate otopljenim puterom, pospete 2-3 kašike mešavine pistaća i šećera i tako redom, dok ne potrošite sve kore i sav fil. Završiti korom koju ste odvojili na početku. Sada baklavu iseći na kocke, oštrim nožem i preliti ostatkom otopljenog putera.
Baklavu peći na 200*C oko pola sata. Ako baklava šeta po plehu kada ga protresete, znaćete da je baklava pečena.
Vruću baklavu preliti ohlađenom agdom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Poslužiti baklavu kada se ohladila i natopila.