Karpati sa jagodama

Karpati sa jagodama

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Poljska
Keyword: kolač, karpati, fil, krem, puding, jagode, slatka, pavlaka, kora

Sastojci

Kora:

  • 250 ml vode
  • 130 gr putera ili margarina
  • 150 gr brašna
  • 4 cela jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo

I fil:

  • 800 ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 gr putera ili margarina

II fil:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 50 gr šećera u prahu

Ostalo:

  • 300-400 gr jagoda
  • šećer u prahu za posipanje

Uputstvo

Kora:

  • U šerpicu sipati vodu i puter i staviti da provri. Dodati brašno, skinuti sa ringle i dobro izmešati. Ostaviti 15 minuta da se prohladi.
  • Zatim dodavati jedno po jedno jaje i posle svakog dodatog jajeta, dobro izmiksati smesu. Sa poslednjim jajetom, dodati i prašak za pecivo, pa još jednom dobro izmiksati.
  • Veliki pleh od rerne, moj je dimenzija 30 x 40 cm, obložiti papirom za pečenje. Smesu izručiti u pleh i rasporediti je preko cele površine pleha.
  • Koru peći 20 minuta na 220*C. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.

I fil:

  • Skuvati puding sa mlekom i šećerom. Ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati puter i vanilin šećer i dobro mikserom umutiti, da se dobije lep, kremast fil.

II fil:

  • Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu u čvrst šlag.
  • Ohlađenu koru preseći na dva dela po širini.
  • Staviti na plato jednu koru, pa premazati prvim filom.
  • Preko fila poređati oprane i isečene jagode. Preko jagoda premazati umućenu slatku pavlaku. Umesto slatke pavlake, možete koristiti i šlag, ništa ne smeta.
  • Ovako nafilovan kolač pokriti drugom polovinom kore i obilato posuti šećerom u prahu.
  • Ostaviti u frižider na par sati, da se stegne i rashladi.
  • Seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Neverovatno dobar i ukusan kolač. Možete ga kombinovati kako vama odgovara, a varijante su različite. Možete koristiti samo fil od pudinga između ove dve kore, ili odabrati neko drugo voće umesto jagoda, ili sa oba fila ali bez voća…itd. Mogućnosti su razne i baš zbog toga obožavam ovakvu vrstu kolača. Vi napravite svoj izbor, isprobavajte ukuse i nađite svoju kombinaciju.
Poslovica za danas:
-“ Ako ne znaš koga okriviti, okrivi jezik.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here