Karpati sa jagodama
Sastojci
Kora:
- 250 ml vode
- 130 gr putera ili margarina
- 150 gr brašna
- 4 cela jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
I fil:
- 800 ml mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 100 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 gr putera ili margarina
II fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 50 gr šećera u prahu
Ostalo:
- 300-400 gr jagoda
- šećer u prahu za posipanje
Uputstvo
Kora:
- U šerpicu sipati vodu i puter i staviti da provri. Dodati brašno, skinuti sa ringle i dobro izmešati. Ostaviti 15 minuta da se prohladi.
- Zatim dodavati jedno po jedno jaje i posle svakog dodatog jajeta, dobro izmiksati smesu. Sa poslednjim jajetom, dodati i prašak za pecivo, pa još jednom dobro izmiksati.
- Veliki pleh od rerne, moj je dimenzija 30 x 40 cm, obložiti papirom za pečenje. Smesu izručiti u pleh i rasporediti je preko cele površine pleha.
- Koru peći 20 minuta na 220*C. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
I fil:
- Skuvati puding sa mlekom i šećerom. Ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati puter i vanilin šećer i dobro mikserom umutiti, da se dobije lep, kremast fil.
II fil:
- Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu u čvrst šlag.
- Ohlađenu koru preseći na dva dela po širini.
- Staviti na plato jednu koru, pa premazati prvim filom.
- Preko fila poređati oprane i isečene jagode. Preko jagoda premazati umućenu slatku pavlaku. Umesto slatke pavlake, možete koristiti i šlag, ništa ne smeta.
- Ovako nafilovan kolač pokriti drugom polovinom kore i obilato posuti šećerom u prahu.
- Ostaviti u frižider na par sati, da se stegne i rashladi.
- Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Neverovatno dobar i ukusan kolač. Možete ga kombinovati kako vama odgovara, a varijante su različite. Možete koristiti samo fil od pudinga između ove dve kore, ili odabrati neko drugo voće umesto jagoda, ili sa oba fila ali bez voća…itd. Mogućnosti su razne i baš zbog toga obožavam ovakvu vrstu kolača. Vi napravite svoj izbor, isprobavajte ukuse i nađite svoju kombinaciju.
Poslovica za danas:
-“ Ako ne znaš koga okriviti, okrivi jezik.“-
Lajkujte nas: