Keyword: kolač, karpati, fil, krem, puding, jagode, slatka, pavlaka, kora
Sastojci
Kora:
250ml vode
130grputera ili margarina
150grbrašna
4celajajeta
1kašičicapraška za pecivo
I fil:
800mlmleka
2kesicepudinga od vanile
100gršećera
1kesicavanilin šećera
200grputera ili margarina
II fil:
500mlslatke pavlake
50gršećera u prahu
Ostalo:
300-400grjagoda
šećer u prahu za posipanje
Uputstvo
Kora:
U šerpicu sipati vodu i puter i staviti da provri. Dodati brašno, skinuti sa ringle i dobro izmešati. Ostaviti 15 minuta da se prohladi.
Zatim dodavati jedno po jedno jaje i posle svakog dodatog jajeta, dobro izmiksati smesu. Sa poslednjim jajetom, dodati i prašak za pecivo, pa još jednom dobro izmiksati.
Veliki pleh od rerne, moj je dimenzija 30 x 40 cm, obložiti papirom za pečenje. Smesu izručiti u pleh i rasporediti je preko cele površine pleha.
Koru peći 20 minuta na 220*C. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
I fil:
Skuvati puding sa mlekom i šećerom. Ostaviti da se ohladi. U ohlađen puding dodati puter i vanilin šećer i dobro mikserom umutiti, da se dobije lep, kremast fil.
II fil:
Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu u čvrst šlag.
Ohlađenu koru preseći na dva dela po širini.
Staviti na plato jednu koru, pa premazati prvim filom.
Preko fila poređati oprane i isečene jagode. Preko jagoda premazati umućenu slatku pavlaku. Umesto slatke pavlake, možete koristiti i šlag, ništa ne smeta.
Ovako nafilovan kolač pokriti drugom polovinom kore i obilato posuti šećerom u prahu.
Ostaviti u frižider na par sati, da se stegne i rashladi.
Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Neverovatno dobar i ukusan kolač. Možete ga kombinovati kako vama odgovara, a varijante su različite. Možete koristiti samo fil od pudinga između ove dve kore, ili odabrati neko drugo voće umesto jagoda, ili sa oba fila ali bez voća...itd. Mogućnosti su razne i baš zbog toga obožavam ovakvu vrstu kolača. Vi napravite svoj izbor, isprobavajte ukuse i nađite svoju kombinaciju.Poslovica za danas:-" Ako ne znaš koga okriviti, okrivi jezik."-