Rum kugle
Sastojci
- 400 gr čokolade za kuvanje
- 150 gr šećera u prahu
- 1 kašika kakaoa
- 12 kašika ruma
- 200 gr mlevenih oraha
- 150 gr putera ili margarina
- 3-4 kašike mlevenog keksa
- čokoladne mrvice za valjanje kuglica
Uputstvo
- Čokoladu izrendati. Dodati šećer u prahu, kakao i mlevene orahe, pa sve izmešati.
- U izmešane suve sastojke dodati rum i omekšali puter, pa umesiti smesu. Na kraju dodati 3-4 kašike mlevenog keksa i još jednom premesiti.
- Smesu ostaviti u frižider 2-3 sata, da se dobro rashladi.
- Od ohlađene smese, praviti kuglice i valjati ih u čokoladne mrvice, mlevene orahe, mleveni keks ili kakao.
- Ja sam čokoladu samlela u električnom secku, zatim dodala šećer u prahu, mlevene orahe i kakao, pa još jednom sve zajedno samlela. Smesu preručila u vanglicu i dodala rum i puter.
- Keks dodajte na kraju, kada ocenite da li je testo dovoljno čvrsto ili ne. Ja lično, više volim kada je smesa malo čvršća, da kuglice ne budu premekane i ne izgube oblik kuglice, tj. da se ne spljošte.
- Od ove mere, dobićete oko 75-80 kuglica. Ukoliko vam je to previše, meru prepolovite.
Napomene
Kuglice su jednom rečju fenomenalne. Ukus ruma je intenzivan, a svi ostali sastojci samo pojačavaju besprekoran ukus. Zaista ne znam šta bih više rekla, a kada ih budete probali, videćete zašto sam sada ostala bez teskta.
Poslovica za danas:
-„Gostioničareva dobrodošlica plaća se na rastanku.“-
Lajkujte nas: