Valjkasti kroasani

Valjkasti kroasani

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: pecivo, kroasani, kifle, sir, doručak, večera, slano, slatko, džem

Sastojci

Testo:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 2 kašičice soli
  • oko 650 gr brašna mekog

Ostalo:

  • 120 gr putera ili margarina
  • 150 gr sira po izboru
  • 1 žumance i 2-3 kašike mleka za premazivanje
  • susam ili mak za posipanje

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Brašno dodavati na kraju, malo po malo, dok se ne dobije lepo, glatko testo.
  • Testo pokriti i ostaviti na toplo mesto, da naraste.
  • Naraslo testo blago premesiti i podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo još malo premesiti, samo koliko da se formira jedna lepa jufka. Ostaviti obe jufke desetak minuta, da odmore.
  • Za to vreme, istopiti puter u šerpici.
  • Uzeti jednu jufku, pa je rastanjiti oklagijom na oblik pravougaonika, što tanje. Premazati je rastopljenim puterom, pa preklopiti na tri dela.
  • A onda još na tri dela, da se dobije jedan četvrtasti paketić. Isto uraditi i sa drugom jufkom.
  • Sada uzeti prvi paketić od testa, pa ponovo rastanjiti na tanko. Najbolje je, da ga prvo malo rukama rastanjite, a zatim oklagijom, obzirom da testo hoće da klizi i da beži zbog namazanog putera.
  • Testo ponovo premazati otopljenim puterom. Preko namazanog testa narendati sir po izboru.
  • Punite kroasane po vašoj želji ili šta vam se već nađe u frižideru.
  • Premazano testo uviti u rolat, pa ivice dobro prstima slepiti.
  • Rolat iseći na delove, dužine 4 prsta otprilike.
  • Poređati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Svaki kroasan malo rukom spljoštiti, pa ih premazati žumancetom, umućenim sa malo mleka i posuti susamom ili nemlevenim makom.
  • Peći na 180*C oko pola sata.
  • Poslužiti tople kroasane.

Napomene

Ma peciva nikad dosta. Ja mislim da nema osobe, koja se ne obraduje i ne ogladni, onog momenta kada se pred nju iznese neko mirišljavo i vruće pecivo. Ajde neka se javi onaj, ko može da mu odoli. 
Poslovica za danas:
-„Dovoljno je srećan onaj, koji nema vremena da bude nesrećan.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here