Utopljenici
Sastojci
Testo:
- 500 gr brašna mekog
- 125 ml mleka
- 2 cela jajeta
- 100 gr margarina, putera ili masti
- 6 gr kvasca
- izrendana korica od jednog limuna
- prstohvat soli
Ostalo:
- 150 gr šećera
- 2-3 kesice vanilin šećera
- 100 gr seckanih, prženih badema ili oraha
Uputstvo
- Umutiti mikserom jaja, limun i mast ( ja sam koristila mast). Dodati mlako mleko, kvasac, prstohvat soli, pa još jednom izmiksati. Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamestiti testo.
- Testo staviti u čistu kuhinjsku krpu i zavezati krajeve krpe.
- Ovako umotano testo spustiti u lonac sa hladnom vodom.
- Potrebno je da testo stoji u vodi sve dok ne ispliva na površinu i okrene se, a to je otprilike 2 sata.
- Na radnu površinu staviti šećer i seckane, pržene bademe, pa izmešati. Na tu mešavinu staviti testo i premesiti ga nekoliko puta, da se polovina šećera i badema umeša u testo.
- Testo podeliti na manje delove, otprilike12 delova. Svaki deo uvaljati u ostatak mešavine šećera i badema i napraviti upredenu traku, dužine 10 cm, saviti je u polukrug i staviti na pleh, obložen papirom za pečenje.
- Isto uraditi sa ostalim delovima testa.
- Utopljenike peći na jačoj temperaturi, dok ne porumene.
Napomene
Ovo je recept za jedno divno, ukusno i neobično pecivo. Neko voli da ih jede dok su još topli, a meni lično su lepši, kada se malo ohlade i kada se stvori hrskava korica od šećera oko njih. Ništa manje nisu ukusni ni sutradan, ili treći, četvrti dan. Mogu baš dugo da stoje, a uz šolju čaja ili kafe, doručak je savršen.
Poslovica za danas:
-“ Nema veće mudrosti nego ćutanjem reći sve.“-
Lajkujte nas: