Kinder bajadera

Kinder bajadera

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: bajadera, kolači, mleko, u prahu, bez, pečenja, brzo, lako, orasi

Sastojci

Prvi tamni deo:

  • 100 ml vode
  • 150 gr šećera kristal
  • 125 gr margarina
  • 250 gr mlevenog plazma keksa može i običan keks
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 50 gr čokolade za kuvanje

Drugi svetli deo:

  • 50 ml vode
  • 200 gr šećera kristal
  • 125 gr margarina
  • 150 gr mleka u prahu

Glazura:

  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

Prvi tamni deo:

  • U odgovarajuću šerpu sipati vodu i šećer i staviti da provri. NIje potrebno dugo kuvati, dovoljno je samo par trenutaka od momenta kada provri.
  • Odmah dodati čokoladu i margarin i skinuti sa ringle. Mešati da se istopi.
  • Na kraju dodati mleveni keks i orahe, dobro izmešati pa izručiti u kalup i lepo poravnati. Ako nemate kalup, može i neki pleh, dimenzija 20 x 30 cm. Ostaviti da se hladi, dok spremate drugi deo.

Drugi svetli deo:

  • Staviti u šerpicu vodu i šećer i pustiti da provri. Čim provri, skinuti sa ringle, dodati margarin i mešati da se istopi. Na kraju sipati mleko u prahu i dobro izmešati. Ukoliko se naprave male grudvice od mleka u prahu, slobodno izmiksajte mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  • Smesu odmah izručiti preko tamnog dela, lepo sve poravnati i ostaviti da se ohladi.
  • Istopiti čokoladu za kuvanje i ulje, izmešati i preliti glazuru preko ohlađenog kolača.
  • Pleh nekoliko puta, blago lupkati o radnu površinu, da se glazura lepo razlije preko cele bajadere. Ukoliko želite da je ukrasite, uradite to dok je glazura sveža.
  • Ohlađenu bajaderu iseći na kocke ili štangle i poslužti.
  • Jedna mala napomena: Pazite da ne ušpinujete šećer previše, jer će u tom slučaju bajadera biti pretvrda. Opet ponavljam, dovoljno je samo par sekundi kuvanja, od momenta kada provri i skidajte sa ringle.

Napomene

Znam ja, da je mnogima klasična bajadera najlepši kolač ikad, ali verujte mi da i ova može da parira bez izuzetka. Stvarno je preukusna, a kombinacije plazma keksa i mleka u prahu, daje neverovatan ukus. Jednostavno, mora da se proba i da se oceni iz ličnog iskustva. Očekujem vaše ocene.
Poslovica za danas:
-“ Ne seci istinom kao nožem, nego je govori s’ ljubavlju.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here