U odgovarajuću šerpu sipati vodu i šećer i staviti da provri. NIje potrebno dugo kuvati, dovoljno je samo par trenutaka od momenta kada provri.
Odmah dodati čokoladu i margarin i skinuti sa ringle. Mešati da se istopi.
Na kraju dodati mleveni keks i orahe, dobro izmešati pa izručiti u kalup i lepo poravnati. Ako nemate kalup, može i neki pleh, dimenzija 20 x 30 cm. Ostaviti da se hladi, dok spremate drugi deo.
Drugi svetli deo:
Staviti u šerpicu vodu i šećer i pustiti da provri. Čim provri, skinuti sa ringle, dodati margarin i mešati da se istopi. Na kraju sipati mleko u prahu i dobro izmešati. Ukoliko se naprave male grudvice od mleka u prahu, slobodno izmiksajte mikserom, dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Smesu odmah izručiti preko tamnog dela, lepo sve poravnati i ostaviti da se ohladi.
Istopiti čokoladu za kuvanje i ulje, izmešati i preliti glazuru preko ohlađenog kolača.
Pleh nekoliko puta, blago lupkati o radnu površinu, da se glazura lepo razlije preko cele bajadere. Ukoliko želite da je ukrasite, uradite to dok je glazura sveža.
Ohlađenu bajaderu iseći na kocke ili štangle i poslužti.
Jedna mala napomena: Pazite da ne ušpinujete šećer previše, jer će u tom slučaju bajadera biti pretvrda. Opet ponavljam, dovoljno je samo par sekundi kuvanja, od momenta kada provri i skidajte sa ringle.
Napomene
Znam ja, da je mnogima klasična bajadera najlepši kolač ikad, ali verujte mi da i ova može da parira bez izuzetka. Stvarno je preukusna, a kombinacije plazma keksa i mleka u prahu, daje neverovatan ukus. Jednostavno, mora da se proba i da se oceni iz ličnog iskustva. Očekujem vaše ocene.Poslovica za danas:-" Ne seci istinom kao nožem, nego je govori s' ljubavlju."-