Crno-beli kolač
Sastojci
Bela kora:
- 1 celo jaje
- 100 gr šećera
- 100 gr putera ili margarina
- 3-4 kašike mleka
- 60 gr pečenih, mlevenih lešnika
- 100 gr brašna oštrog
Crna kora:
- 4 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 150 gr putera ili margarina
- 100 gr čokolade
- 1 kašika brašna oštrog
Glazura:
- 150 gr čoklade za kuvanje
- 4-5 kašike ulja
Uputstvo
Bela kora:
- Umutiti penasto jaje i šećer. Dodati ostale sastojke i dobro izmiksati.
- Pleh, dimenzija 20 x 30 cm, podmazati ili obložiti papirom za pečenje. Umućenu smesu izručiti u pleh, poravnati i staviti da se peče oko 10 minuta na 180*C.
Crna kora:
- Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti na trenutak sa strane.
- Zatim umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali puter, otopljenu čokoladu i brašno, pa još jednom izmiksati da se sastojci sjedine. Sada dodati umućen sneg od belanaca i polako varjačom ili špatulom mešati, da se dobije kompaktna smesa.
- Kada je prvo testo na pola pečeno, tj. kada se uhvatila korica po testu, izvaditi ga iz rerne, preko sipati smesu za crnu koru i vratiti da se peče oko 45-50 minuta na 150*C.
- Kada je kolač gotov, preko preliti glazuru od čokolade, koju ste istopili sa 4-5 kašika ulja i ostaviti da se kolač potpuno ohladi.
- Seći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Evo recepta za jedan vrlo interesantan i ukusan kolač, koji može da se pridruži ostalim slavskim kolačima. Pravi se lako i brzo, jako je ukusan, baš zbog dodatka pečenog lešnika, a jedina mana mu je što ne postoji posna verzija ovog kolača.
Poslovica za danas:
-“ Grešiti je ljudski, ali pazite da vam se gumica ne istroši pre olovke.“-
Lajkujte nas: