Crno-beli kolač

Crno-beli kolač

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Kolač, lešnik, čokolada, pečene, kore, štangle, slavski, slava, sitni

Sastojci

Bela kora:

  • 1 celo jaje
  • 100 gr šećera
  • 100 gr putera ili margarina
  • 3-4 kašike mleka
  • 60 gr pečenih, mlevenih lešnika
  • 100 gr brašna oštrog

Crna kora:

  • 4 cela jajeta
  • 100 gr šećera
  • 150 gr putera ili margarina
  • 100 gr čokolade
  • 1 kašika brašna oštrog

Glazura:

  • 150 gr čoklade za kuvanje
  • 4-5 kašike ulja

Uputstvo

Bela kora:

  • Umutiti penasto jaje i šećer. Dodati ostale sastojke i dobro izmiksati.
  • Pleh, dimenzija 20 x 30 cm, podmazati ili obložiti papirom za pečenje. Umućenu smesu izručiti u pleh, poravnati i staviti da se peče oko 10 minuta na 180*C.

Crna kora:

  • Odvojiti belanca od žumanaca, pa umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti na trenutak sa strane.
  • Zatim umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali puter, otopljenu čokoladu i brašno, pa još jednom izmiksati da se sastojci sjedine. Sada dodati umućen sneg od belanaca i polako varjačom ili špatulom mešati, da se dobije kompaktna smesa.
  • Kada je prvo testo na pola pečeno, tj. kada se uhvatila korica po testu, izvaditi ga iz rerne, preko sipati smesu za crnu koru i vratiti da se peče oko 45-50 minuta na 150*C.
  • Kada je kolač gotov, preko preliti glazuru od čokolade, koju ste istopili sa 4-5 kašika ulja i ostaviti da se kolač potpuno ohladi.
  • Seći na štangle ili kocke i poslužiti.

Napomene

Evo recepta za jedan vrlo interesantan i ukusan kolač, koji može da se pridruži ostalim slavskim kolačima. Pravi se lako i brzo, jako je ukusan, baš zbog dodatka pečenog lešnika, a jedina mana mu je što ne postoji posna verzija ovog kolača. 
Poslovica za danas:
-“ Grešiti je ljudski, ali pazite da vam se gumica ne istroši pre olovke.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.