Kroasani
Sastojci
Testo:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 4 kašike ulja
- 600 gr brašna
Za premazivanje:
- 200 gr putera ili margarina
- 1 žumance
- sir ili šunka za filovanje kroasana
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
- Zatim dodati so, ulje, vodu i brašno, pa zamesiti testo.
- Testo podeliti na 8 delova. Svaki deo malo premesiti u jufku, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.
- Svaku jufku rasklagijati na veličinu velikog plitkog tanjira, premazati je omekšalim puterom i ređati jednu preko druge. Poslednju jufku samo rasklagijati i staviti preko ostalih, ne premazivati je puterom.
- Ovako premazane i složene, rasklagijati u što veći i tanji krug, otprilike 3 mm debljine, pa iseći na 32 dela. U slučaju da volite veće kroasane, sa više fila, onda ih podelita na 16 delova.
- Na svaki deo staviti fil po želji i umotavati. Pri umotavanju, trebalo bi što više rastezati testo. Ja sam ovaj put filovala pizza filom, izrendana šunka pomešana sa malo kečapa.
- Umotane kroasane ređati u pleh, premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i ostaviti sat vremena da odstoje.
- Zagrejati rernu na 200*C, pa peći kroasane dok ne porumene.
- Poslužiti tople.
Napomene
Još jedan u nizu recepata za kroasane i kiflice, jednako dobar, jednostavan i ukusan. Stvarno se brzo napravi a koliko su lepe, mekane i vazdušaste, o tome i da ne pričam. Obavezno probati.
Poslovica za danas:
-“ Gospodar si reči koju nisi izgovorio, a rob one, koju si rekao.“-
Lajkujte nas: