Pita od heljde i spanaća
Sastojci
- 4 cela jajeta
- 1 čaša kiselog mleka ili jogurta
- 100 ml ulja
- 300 gr sira po izboru
- 2 šolje brašna mekog
- 1 šolja heljdinog ili projinog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 400 gr spanaća svežeg ili smrznutog
Uputstvo
- Ako je spanać svež, potrebno je obariti ga i iseckati. Ukoliko je smrznut, odmrznuti i iseckati.
- Jaja umutiti, dodati gore navedene sastojke i izmešati da se svi sastojci lepo sjedine.
- Pleh, dimenzija 20 x 30 cm, obložiti papirom za pečenje, pa izliti umućenu smesu u pleh i posuti susamom.
- Pitu peći na 200*C oko pola sata.
- Što se sira tiče, najbolje bi bilo koristiti malo zreliji, tj. kiseliji sir, u tom slučaju pazite kada solite pitu, možda 2 kašičice soli budu previše. I još jedna stvar, ako pravite pitu sa heljdinim brašnom, možete dodati malo više ulja, da ne bude suva, a ako pravite sa projinim brašnom, u tom slučaju će 100ml biti dovoljno.
Napomene
Ova pita bez kora, je savršeno rešenje za jednu laganu i zdravu večeru, a isto tako i za doručak. Brzo se napravi, a još brže pojede.
Poslovica za danas:
-„Ne budi tuđi sluga ako možeš biti svoj gospodar.“-
Lajkujte nas: