Harmonika hleb
Sastojci
Testo:
- 1 kg brašna mekog
- 600 ml mlake vode
- 1 kockica kvasca
- 20 gr soli
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje:
- 150 gr putera ili margarina
- 3 čena belog luka
- 3 kašičice italijanskog začina
- 50 gr sitnog parmezana
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
- U jednu činiju staviti omekšali puter, posoliti, dodati izrendan beli luk i italijanski začin, pa sve lepo izmešati da se sastojci sjedine. Možete dodati i malo bibera, ako volite. Što se tiče začina, ako nemate mešavinu italijanskog začina, možete dodati začine po izboru, na primer: po kašičicu origana, ruzmarina, bosiljka ili šta vam već padne na pamet i šta se nađe u kuhinji, a i meru začina, takođe možete da korigujete, sve prema vašem ukusu.
- Kada je testo naraslo, izručiti ga na pobrašnjen sto, rasklagijati u oblik pravougaonika, premazati ga mešavinom putera i začina, posuti parmezanom i iseći na četiri dela, tako da se dobiju četiri trake.
- Od isečenih traka treba napraviti harmoniku. Prvo jedan kraj, dužine otprilike 10 cm, preklopiti preko trake.
- Sada podvući ruku ispod preklopljenog dela, pa ga u istoj širini prebaciti na sledećih 10 cm trake.
- Opet podvući ruku ispod presavijenog dela, pa prebaciti dalje na traku.
- Tako uraditi do kraja trake da se dobije harmonika.
- Ovako ispresavijanu traku okrenuti na stranu i staviti u pleh. Voditi računa da, deo trake koji je premazan puterom bude na gore, kada se stavi u pleh.
- Isto uraditi sa ostalim trakama i složiti ih u pleh.
- Kada je slaganje završeno, uključiti rernu, a testo pokriti krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna ne ugreje.
- Hleb peći na 180*C oko 50 minuta.
- Kada je hleb ispečen, izvaditi ga iz pleha i ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti dok je još topao.
Napomene
Ovaj hleb je jednostavno božanstven i stvarno bi bilo šteta ne probati ga. A tek ovo slaganje traka i ređanje u pleh, pa to može da bude itekakav izazov za sve domaćice. Ne treba vam čak ni nož da ga isečete, kriške se same odvajaju. Što se pleha tiče, možete koristiti neki drugi širi, a trake ređati u dva reda, ili u okrugli, pa ređati u krug…jedno je sigurno, ništa od toga, ne može umanjiti divan ukus ovog hleba.
Poslovica za danas:
-“ Bolje suv hleb s’ poštenjem, nego kolač s’ nepoštenjem.“-
Lajkujte nas: