Ferero kuglice sa oblandom
Sastojci
- 1 pakovanje oblandi za kuglice
- 2 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 125 gr putera ili margarina
- 125 gr čokolade
- 50 ml vode
- 2 kašike šećera
- 100 gr pečenog, celog lešnika
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 100 gr pečenih i krupno mlevenih lešnika
Uputstvo
- U šerpicu sipati šećer, puter, čokoladu i vodu i staviti na tihu vatru da se istopi.
- Za to vreme umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca pa sve još jednom izmiksati.
- Kada se smesa u šerpici istopi, dodati umućena jaja i uz stalno mešanje, kuvati još par minuta. Ostaviti sa strane da se malo ohladi pa u frižider da se potpuno ohladi i stegne.
- Najbolje je ovaj fil napraviti dan ranije a sutradan filovati.
- Kada je fil potpuno ohlađen, dobor ga umutiti mikserom. Fil bude za nijansu ređi, ali kada se umuti mikserom, dobije gustu i kremastu teksturu.
- Od oblande odvojiti sve poluloptice, svaku napuniti filom, u sredinu staviti ceo lešnik i spajati po dve u kuglicu.
- Istopiti čokoladu sa uljem, svaku kuglicu umočiti u čokoladu i uvaljati u krupno mleven lešnik.
- Ovako glazirane kuglice stavljati u korpice pa u frižider da se glazura stegne.
Napomene
Nisam sigurna da li su čokolada i pečeni lešnik baš najbolji prijatelji, ali sam sigurna da se odlično slažu. Fil spremljen na ovaj način, je sam po sebi veoma ukusan, a kada na to dodate po jedan lešnik, reči su suvišne. Dovoljno je, samo da pročitate recept, pa da vidite da se ovde radi o jednom izuzetno lepom i ukusnom kolaču. Lako se spremi a brzo pojede.
Poslovica za danas:
-“ Žena će samo onu tajnu sačuvati koju ne zna.“-
Lajkujte nas: