Šerpa torta
Sastojci
Kore:
- 4 cela jajeta
- 24 kašike šećera kristal
- 24 kašike mleka
- 26 kašika brašna mekog
- 4 kašike kakaa
- 2 kesice praška za pecivo
Fil:
- 1 litar mleka
- 18 kašika šećera kristal
- 250 gr putera ili margarina
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 200 gr oraha mlevenih
- Šlag za ukrašavanje
Uputstvo
Kore:
- Od gore navedenih sastojaka ispeći dve kore. Najbolje je svaku koru umutiti posebno, znači umutiti 2 jajeta, 12 kašika šećera, 12 kašika mleka, 13 kašika brašna, 2 kašike kakaa i jedan prašak za pecivo i ispeći. Dok se ova kora ispeče, umutiti drugu koru. Kore je najbolje peći u šerpi, otuda i naziv za tortu.
- Kada su gotove obe kore, spremiti fil.
- U šerpu staviti mleko, šećer, čokoladu i puter da provri i da se sastojci istope. Sada skinuti sa ringle i dodati mlevene orahe, izmešati i fil je gotov.
- Tortu slagati u šerpu u kojoj su se pekle kore. Na dno sipati malo vrućeg fila, staviti jednu koru, preko sipati pola fila, staviti drugu koru pa izručiti ostatak fila.
- Ovako spremljenu tortu ostaviti u frižider da prenoći. Sutradan prevrnuti na tacnu za tortu i ukrasiti šlagom a možete je preliti glazurom od čokolade.
- Fil je potupno tečan kada se spremi, zato je potrebno da se kore peku i da se torta slaže u neki dublji sud, odnosno šerpu, a to nikako ne sme da bude kalup na rasklapanje da fil ne bi iscureo.
Napomene
Najlakša i najsočnija torta sa pečenim korama koju znam, jako lako se pravi a fil jednostavno ne može a da ne uspe. Kore se tako lepo natope filom da se na kraju i ne poznaje da kore postoje. Nemojte da vas više nagovaram, probajte prvom prilikom.
Poslovica za danas:
-“ Smejala se šerpa loncu.“-
Lajkujte nas: