Baklava sa makom
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 3 cela jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 čaša kiselog mleka
- 200 gr maka mlevenog
- 1 kesica praška za pecivo
Agda:
- 600 gr šećera kristal
- 600 ml vode
Uputstvo
- Skuvati agdu od šećera i vode i ostaviti da se ohladi.
- Umutiti žicom ili mikserom gore navedene sastojke.
- U tepsiju staviti 2 kore ravno a treću malo naborati.
- Na koru staviti 2-3 kašike smese pa premazati celu koru.
- Sa svakom sledećom korom uraditi isto. Polsednju koru staviti preko baklave ravno, iseći i staviti u već zagrejanu rernu. Peći na 200*C oko pola sata.
- Vruću baklavu preliti hladnim sirupom, pustiti da upije sirup pa poslužiti.
- Ovu baklavu možete napraviti i sa kokosom, jednostavno umesto maka stavite kokos.
- Ovako izgleda gotova baklava sa kokosom.
Napomene
Ako volite mak onda će vam ovo biti omiljeni kolač, jer je lepši od bilo kog drugog kolača sa makom. Isto mogu reći i za varijantu sa kokosom a sve zahvaljujući sočnosti ovog kolača koji se prosto topi u ustima. Ako do sada niste probali ovakvu baklavu, odmah to učinite, jer oduševljenje neće izostati, to vam obećavam.
Poslovica za danas:
-“ Ko najsporije obećava, uvek najvernije ispunjava svoja obećanja.“
Lajkujte nas: