Domaći ratluk
Sastojci
- 250 ml soka od malina rastvoren sirup od malina sa vodom
- 300 gr šećera
- 140 gr gustina
- 380 ml vode
- 3 kašike soka od limuna
- 1 šaka iseckanih oraha
- malo ekstrata od maline
Ostalo:
- 100 gr gustina
- 100 gr šećera u prahu
Uputstvo
- Sirup od malina rastvoriti sa vodom, da se dobije mera od 250 ml. Rastvor neka bude malo slađi.
- U šerpicu sipati sok, vodu, šećer, limunov sok, ekstrat maline (nekoliko kapi) i gustin. Sve dobro izmešati i staviti na ringlu da se kuva. Kada smesa provri, kuvati još par minuta na tihoj vatri, sve vreme mešajući varjačom. Kada podignete varjaču, a smesa ne pada sa nje, ratluk je gotov.
- Ubaciti seckane orahe i izmešati da se orasi ravnomerno rasporede. Sada uzeti cetvrtastu vatrostalnu činiju, ili manji pleh dimenzija oko 20 x 20 i vrlo malo podmazati.
- Vruću smesu izručiti u pleh, pokriti providnom folijom pa dobro pritiskati rukama ili recimo dnom od čaše, kako bi se smesa lepo slegla i kako bi izašao sav vazduh. Ratluk ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kada se smesa ohladila, prevrnuti na dasku za sečenje, i ratluk iseći na kocke, željene veličine. Tako isečen ratluk ostaviti do sutradan, da se suši, takođe na sobnoj temperaturi.
- Sutradan kocke ratluka valjati prvo u gustin, pa u prah šećer i ređati na tacnu.
- Poslužiti uz kaficu, po starom dobrom običaju.
Napomene
Kao deca verovatno niste voleli ratluk, bar ga ja nisam volela. Međutim, kako godine prolaze, tako se i naši ukusi menjaju, pa počnemo da volimo i ono što nikada nismo. Ili je to možda nostalgija za „dobrim starim vremenima“.
Poslovica za danas:
-„Ljubav ne možemo kupiti, ali je zato ponekad veoma skupo plaćamo.“-
Lajkujte nas: