Orasnice

Orasnice

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: orasnice, belanca, puslice, orasi,

Sastojci

  • 2 belanceta
  • 250 gr šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • 300 gr mlevenih oraha

Ostalo:

  • 200 gr krupnije mlevenih oraha

Uputstvo

  • Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodavati zatim šećer, malo po alo, sve vreme muteći mikserom. Pred kraj dodati i sok od limuna i sve dobro izmiksati.
  • Na kraju dodati mlevene orahe i polako varjačom mešati smesu, dok se sastojci ne sjedine.
  • Posebno u tanjir staviti seckane ili malo krupnije mlevene orahe.
  • Kašičicom vaditi loptice od smese, prebaciti na tanjir sa seckanim orasima, polako prstima prevrnuti po tanjiru, kako bi se orasi zalepili za smesu sa svih strana i prebaciti na pleh, obložen papirom za pečenje. Na plehu polako prstima formirati potkovicu od smese.
  • Isto uraditi sa ostatkom smese, dok se pleh ne popuni, a onda pravac rerna. Peći na nekih 160-170*C oko 25-30 minuta.
  • Ostavite orasnice da se potpuno ohlade, pa prebacite u kutiju za keks i služite po potrebi.

Napomene

Ja mislim da je ovo kolač koji se prvo uzima iz kutije sa božićnim keksima, ali i sa tanjira sa slavskim kolačima. Prosto je neverovatno ukusan i ne dozvoljava da se zaustavite samo na jednom kolačiću.
Poslovica za danas:
-„Ko jedanput slaže, drugi puta zalud kaže.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here