Orasnice
Sastojci
- 2 belanceta
- 250 gr šećera u prahu
- sok od pola limuna
- 300 gr mlevenih oraha
Ostalo:
- 200 gr krupnije mlevenih oraha
Uputstvo
- Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodavati zatim šećer, malo po alo, sve vreme muteći mikserom. Pred kraj dodati i sok od limuna i sve dobro izmiksati.
- Na kraju dodati mlevene orahe i polako varjačom mešati smesu, dok se sastojci ne sjedine.
- Posebno u tanjir staviti seckane ili malo krupnije mlevene orahe.
- Kašičicom vaditi loptice od smese, prebaciti na tanjir sa seckanim orasima, polako prstima prevrnuti po tanjiru, kako bi se orasi zalepili za smesu sa svih strana i prebaciti na pleh, obložen papirom za pečenje. Na plehu polako prstima formirati potkovicu od smese.
- Isto uraditi sa ostatkom smese, dok se pleh ne popuni, a onda pravac rerna. Peći na nekih 160-170*C oko 25-30 minuta.
- Ostavite orasnice da se potpuno ohlade, pa prebacite u kutiju za keks i služite po potrebi.
Napomene
Ja mislim da je ovo kolač koji se prvo uzima iz kutije sa božićnim keksima, ali i sa tanjira sa slavskim kolačima. Prosto je neverovatno ukusan i ne dozvoljava da se zaustavite samo na jednom kolačiću.
Poslovica za danas:
-„Ko jedanput slaže, drugi puta zalud kaže.“-
Lajkujte nas: