Marcipan štangle
Sastojci
- 350 gr šećera
- 100 ml vode
- 125 gr margarina
- 1 kesica vanile
- 2-3 kašike ruma nije obavezno
- 150 gr mlevenih oraha
- 300 gr mlevenog keksa
Šećerna glazura:
- 250 gr šećera u prahu
- 4-5 kašika skroz vrele vode
Uputstvo
- U šerpicu staviti šećer i vodu i pustiti da provri. Dodati margarin i vanilu i mešati da se margarin istopi.
- Na kraju dodati rum, mlevene orahe i mleveni keks i sve dobro izmešati. Smesu preručiti na četvrtasti plato i formirati koru debljnine jednog prsta.
- Ostaviti da se kolač ohladi i stegne.
- U posudu staviti šećer u prahu i dodati 4-5 kašika vrele vode, pa brzo žicom izmešati, da se dobije fina, gusta smesa. Glazuru odmah izručiti preko kolača, pa plato malo protresti, da se glazura lepo i ravnomerno razlije.
- Ostaviti da se glazura stegne, pa seći oštrim nožem po potrebi.
Napomene
Obožavam ove sitne, slavske kolače, koji se prave za 15 minuta. Jeste da su puni šećera, ali jednom godišnje…pa oprašta se😂
Poslovica za danas:
-„Dobra ovca mnogo ne bleji, ali mnogo vune daje.“-
Lajkujte nas: