Vanilice
Sastojci
- 200 gr masti
- 80 gr šećera
- 1 kesica vanile
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- sok od jednog limuna
- oko 500 gr brašna
Uputstvo
- Umutiti dobro mast, šećer i vanilu. Dodati jaja i sok od limuna i još jednom sve dobro umutiti.
- Na kraju dodavati brašno, malo po malo i umesiti lepo glatko testo, da se ne lepi za ruke.
- Testo rastanjiti na debljinu 1 cm, modlom vaditi vanilice i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje.
- Vanilice peći na 180*C oko 10-15 minuta.
- Ohlađene vanilice spajati džemom po izboru i valjati u prah šećer.
- Ovaj put sam promenila klasičan okrugli oblik u četvrtast i spajala sam ih nutelom.
Napomene
Recept za vanilice, pogotovo ove mrsne, je manje više uvek isti. Razlike su jedino sitnice, koje zavise od nas samih. Neko ne voli ukus limuna, neko ih voli sa orasima, neko ih spaja džemom od kajsija, a neko pekmezom od šljiva…itd itd. U jedno sam sigurna, svaka od ovih vanilica je božanstvena i mislim da je onaj trenutak, kada ih stavite u usta, a ona se prosto istopi, jednistven.
Poslovica za danas:
-„Gde je pevao letos, neka peva i zimus.“-
Lajkujte nas: