Bajadera sa bademom

Bajadera sa bademom

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: bajadera,badem,posno,sitni,slavski,kolaci,

Sastojci

  • 700 gr šećera
  • 200 ml vode
  • 250 gr margarina
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 300 gr pečenih, mlevenih badema
  • 2 kašike kakao praha
  • 150 gr čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • 4 kašike ulja

Uputstvo

  • Šećer i vodu sipati u šerpu i kuvati 3-4 minuta. Dodati margarin i čokoladu i mešati dok se ne istopi.
  • Na kraju dodati sve ostale sastojke, dobro izmešati da se sastojci sjedine i smesu rastanjiti na dimenzije 20 x 30 cm.
  • Kada se kolač ohladi i stegne, istopiti čokoladu sa uljem, pa ovom glazurom preliti bajaderu i ostaviti ponovo da se ohladi i da se glazura stegne.
  • Sada lenjirom izmeriti kocke željene veličine i oštrim nožem zaseći glazuru, tj. napraviti nožem kocke na glazuri. Na svaku kocku, pomoću istopljene čokolade, zalepiti po jedan ceo badem.
  • Po potrebi seći bajaderu po već obleženim linijama i složiti na tacnu sa kolačima.

Napomene

Moj obožavani kolač i svakako među prvih deset na mojoj listi je bajadera, ona klasična prastara. Ali ova je pravo otkrovljenje. Slučajno naleteh na ovaj recept i ispade kao poručen, baš pred moju posnu slavu, pa ga napravih. Bukvalno oduševljenje…ovo mora da se proba i tačka.
Poslovica za danas:
-„Ne jedi u restoranu, u kome je kuvar mršav.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here