Sultan sarma ili paša lokum
Sastojci
- 1 litar mleka
- 1 šolja šećera
- 1 šolja brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 40 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 250 gr šlaga
- 250 ml kisele vode
- kokos i voće po izboru
Uputstvo
- Pleh dimenzija 30 x 40 cm, ili malo veći, podmazati uljem i posuti kokosom da prekrije dno pleha. Kokos blago utapkati špatulom za tortu ili dlanovima.
- Od litar mleka odvojiti polovinu, pa u nju sipati šećer i brašno i dobro umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri, dodati umućenu smesu i skuvati cicvaru do kraja.
- Kada je cicvara skuvana, skloniti sa ringle, dodati vanilu i puter i dobro sve izmešati.
- Vruću smesu sipati u pleh, preko kokosa, i ravnomerno razmazati preko celog pleha. Ostaviti da se potpuno ohladi.
- Posebno umutiti šlag i u tankom sloju ga premazati preko ohlađene cicvare u plehu. Umesto šlaga, možete koristiti umućenu slatku pavlaku.
- Desert u plehu iseći na trake. Prvo isečete na pola po dužini pleha, a onda popreko na trake željene širine.
- Sada svaku traku uviti u rolat, još malo posuti kokosom iz pleha i ređati na tacnu. Po želji, možete na svaku traku poređati malo voća po želji, pa uviti u rolat.
- Desert poslužite odmah, jer će se ukućani teško strpeti kada ga vide.
Napomene
Reših i ja da napravim sultanovu sarmu ili paša lokum, i eto prosto se oduševih. Prvo, napravi se veoma brzo i lako, a ukus je čista desetka. Sledeća će biti čokoladna i sa plazma keksom, očekujem oduševljenje u kući.
Poslovica za danas:
-„“Nada je jedina pčela koja pravi med bez cvetova.”-
Lajkujte nas: