Belgijski vafli
Sastojci
- 370 ml mlakog mleka
- 10 gr svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 110 gr putera ili margarina
- 3 cela jajeta
- 2 kesice vanile
- 250 gr brašna
- izrendana korica od pola limuna
Uputstvo
- U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i pustiti da se kvasac aktivira.
- Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
- U aktiviran kvasac dodati žumanca, vanilu, puter i izrendanu koricu limuna, pa sve dobro izmiksati. Dodati brašno i ponovo miksati, dok smesa ne postane kompaktna i bez grudvica od brašna.
- Na kraju dodati umućen sneg od belanaca pa varjačom ili špatulom polako sve izmešati.
- Ugrejati aparat za vafle ili aparat za bakin kolač, sipati po jednu kutlaču smese, zatvoriti i peći oko 5-6 minuta, dok ne porumeni i dobije lepu zlatnu boju.
- Vafle poslužiti tople, uz dodatak po izboru.
Napomene
Belgijski vafli, veoma slični našem bakinom kolaču, sa nekim malim oscilacijama u sastavu testa. U svakom slučaju, ukus je odličan, naprave se lako i brzo, a mekani su i kada se ohlade.
Poslovica za danas:
-„Ako nešto zaista želite, skupite hrabrost da sve u to uložite.“-
Lajkujte nas: