Go Back

Belgijski vafli

Ukupno vreme15 mins
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: belgija
Keyword: belgija,bakin,kolač,vafli,wafel

Sastojci

  • 370 ml mlakog mleka
  • 10 gr svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 110 gr putera ili margarina
  • 3 cela jajeta
  • 2 kesice vanile
  • 250 gr brašna
  • izrendana korica od pola limuna

Uputstvo

  • U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i pustiti da se kvasac aktivira.
  • Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
  • U aktiviran kvasac dodati žumanca, vanilu, puter i izrendanu koricu limuna, pa sve dobro izmiksati. Dodati brašno i ponovo miksati, dok smesa ne postane kompaktna i bez grudvica od brašna.
  • Na kraju dodati umućen sneg od belanaca pa varjačom ili špatulom polako sve izmešati.
  • Ugrejati aparat za vafle ili aparat za bakin kolač, sipati po jednu kutlaču smese, zatvoriti i peći oko 5-6 minuta, dok ne porumeni i dobije lepu zlatnu boju.
  • Vafle poslužiti tople, uz dodatak po izboru.

Napomene

Belgijski vafli, veoma slični našem bakinom kolaču, sa nekim malim oscilacijama u sastavu testa. U svakom slučaju, ukus je odličan, naprave se lako i brzo, a mekani su i kada se ohlade. 
Poslovica za danas:
-"Ako nešto zaista želite, skupite hrabrost da sve u to uložite."-