Spekulas keks
Sastojci
- 100 gr putera ili margarina
- 2 kašike meda
- 1 celo jaje
- 5 kašika šećera kristal
- 1 kesica vanile
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašika čokolade u prahu ili kakaoa
- 1 kašičica začina za medenjake
- prstohvat soli i izrendana korica jednog limuna
- 300 gr brašna mekog
Uputstvo
- Umutiti dobro puter, šećer i jaje. Zatim dodati sve ostale sastojke, sem brašna, pa još jednom dobro izmiksati.
- Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamesiti glatko testo. Ukoliko bude potrebno još malo brašna, slobodno dodajte, dok ne dobijete testo, koje se ne lepi za ruke.
- Testo možete oblikovati na razne načine. Ja sam ga propustila kroz vodenicu za meso, sa nastavkom za keks i tako dobila fine tanke keksiće, jednake veličine. Ukoliko nemate ovaj nastavak za vodenicu, testo možete rastanjiti oklagijom što tanje, pa modlom vaditi kekse raznih oblika i veličina.
- Poređati keks u pleh i peći na 180*C oko desetak minuta.
- Pečeni keks posuti kristal šećerom ili ga ostaviti samo tako.
Napomene
Ovo je vrsta keksa koji prosto obožavam i ne znam koliko mi ga je dosta. A kako tek od njega kuća zamiriše, to je posebna priča.
Poslovica za danas:
-“ Ne boj se sporog napretka, već stajanja u mestu.“-
Lajkujte nas: