Spekulas keks

Spekulas keks

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: spekulas,spekulos,špekulas,keks,gingerbread,cookies

Sastojci

  • 100 gr putera ili margarina
  • 2 kašike meda
  • 1 celo jaje
  • 5 kašika šećera kristal
  • 1 kesica vanile
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika čokolade u prahu ili kakaoa
  • 1 kašičica začina za medenjake
  • prstohvat soli i izrendana korica jednog limuna
  • 300 gr brašna mekog

Uputstvo

  • Umutiti dobro puter, šećer i jaje. Zatim dodati sve ostale sastojke, sem brašna, pa još jednom dobro izmiksati.
  • Na kraju dodavati brašno, malo po malo i zamesiti glatko testo. Ukoliko bude potrebno još malo brašna, slobodno dodajte, dok ne dobijete testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Testo možete oblikovati na razne načine. Ja sam ga propustila kroz vodenicu za meso, sa nastavkom za keks i tako dobila fine tanke keksiće, jednake veličine. Ukoliko nemate ovaj nastavak za vodenicu, testo možete rastanjiti oklagijom što tanje, pa modlom vaditi kekse raznih oblika i veličina.
  • Poređati keks u pleh i peći na 180*C oko desetak minuta.
  • Pečeni keks posuti kristal šećerom ili ga ostaviti samo tako.

Napomene

Ovo je vrsta keksa koji prosto obožavam i ne znam koliko mi ga je dosta. A kako tek od njega kuća zamiriše, to je posebna priča.
Poslovica za danas:
-“ Ne boj se sporog napretka, već stajanja u mestu.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Keks, Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.