Lincer keks
Sastojci
Testo:
- 250 gr margarina
- 150 gr šećera kristal
- 1 celo jaje
- 2 kesice vanile
- 2 kašičice praška za pecivo
- 500 gr brašna mekog
Ostalo:
- džem po izboru i šećer u prahu
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navednih sastojaka.
- Testo rastanjti skroz tanko, otprilike na 2-3 mm. Modlom vaditi lincere, tako što ćete vaditi isti broj punih krugova od testa za dno i šupljih krugova za gornji deo keksa. Za ovaj keks postoje specijalne modle. Ukoliko nemate takvu modlu, možete keks vaditi čašom. Polovinu od izvađenih krugova ostavite cele, a od druge polovine, na svakom krugu u sredini napravite jednu ili više rupica, nekom manjom alternativnom modlicom, recimo slamčicom za sok.
- Ređati kekse u pleh, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko 10-12 minuta.
- Kada se ohlade, gornje, šuplje delove keksa, posuti šećerom u prahu, pre filovanja. Sada donji deo premazati debljim slojem džema, pa poklopiti gornjim delom i polako slepiti, tako da malo džema prođe kroz rupicu na poklopcu.. Na taj način će keks biti posut šećerom u prahu, a džem će ostati vidljiv kroz rupice na gornjem delu keksa.
- Za ovaj keks važi pravilo, da što duže stoji, sve je ukusniji i prhkiji.
Napomene
Ovo su tradicionalni austrijski božnićni keksi. Postoji više recepata za njih, ali izgled je uvek isti i karakterističan. Sećam se da ih je moja majka zimi često pravila, samo su kod nje u svesci bili upisani pod imenom „Kolač s’modlom“. Kako god se zvali, ukus im je odličan.
Poslovica za danas:
-„Ko se na svoga tuži, sam sebe ruži.“-
Lajkujte nas: