Lincer keks

Lincer keks

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks, Kolači
Kuhinja: Austrijska
Keyword: kolači,s modlom,keks,lincer,linzer,džem,božić

Sastojci

Testo:

  • 250 gr margarina
  • 150 gr šećera kristal
  • 1 celo jaje
  • 2 kesice vanile
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 500 gr brašna mekog

Ostalo:

  • džem po izboru i šećer u prahu

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore navednih sastojaka.
  • Testo rastanjti skroz tanko, otprilike na 2-3 mm. Modlom vaditi lincere, tako što ćete vaditi isti broj punih krugova od testa za dno i šupljih krugova za gornji deo keksa. Za ovaj keks postoje specijalne modle. Ukoliko nemate takvu modlu, možete keks vaditi čašom. Polovinu od izvađenih krugova ostavite cele, a od druge polovine, na svakom krugu u sredini napravite jednu ili više rupica, nekom manjom alternativnom modlicom, recimo slamčicom za sok.
  • Ređati kekse u pleh, obložen papirom za pečenje i peći na 180*C oko 10-12 minuta.
  • Kada se ohlade, gornje, šuplje delove keksa, posuti šećerom u prahu, pre filovanja. Sada donji deo premazati debljim slojem džema, pa poklopiti gornjim delom i polako slepiti, tako da malo džema prođe kroz rupicu na poklopcu.. Na taj način će keks biti posut šećerom u prahu, a džem će ostati vidljiv kroz rupice na gornjem delu keksa.
  • Za ovaj keks važi pravilo, da što duže stoji, sve je ukusniji i prhkiji.

Napomene

Ovo su tradicionalni austrijski božnićni keksi. Postoji više recepata za njih, ali izgled je uvek isti i karakterističan. Sećam se da ih je moja majka zimi često pravila, samo su kod nje u svesci bili upisani pod imenom „Kolač s’modlom“. Kako god se zvali, ukus im je odličan.
Poslovica za danas:
-„Ko se na svoga tuži, sam sebe ruži.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Keks, Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here