Kraljica među tortama

Kraljica među tortama

Ukupno vreme3 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Srpska
Keyword: pečene,kore,fil,na,pari,orasi,čokolada,kremasta,sočna

Sastojci

Korice:

  • 15 belanaca
  • 30 kašika šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 6 kašika brašna mekog

Prvi fil:

  • 1 litar mleka
  • 7 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 9 kašika brašna

Drugi fil:

  • 8 žumanaca
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr putera ili margarina

Ostalo:

  • 150 gr mlevenih oraha
  • 200 gr čokolade
  • 3 kesice šlag krem od vanile
  • mleko ili kisela voda za šlag krem

Uputstvo

Korice:

  • Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i brašno, pa ručno izmešati smesu, da se sastojci sjedine. Od ove smese ispeći tri korice u plehu dimentija 24 x 36 cm.

Prvi fil:

  • Umutiti žumanca, šećer, brašno i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, dodati umućenu smesu i skuvati fil do kraja. Pokriti providnom folijom i ostaviti fil da se potpuno ohladi.

Drugi fil:

  • Mutiti žumanca sa šećerom u prahu, dok smesa ne postane gusta i svetla. Posebno umutiti puter sobne temperature, zatim dodati prethodno umućenu smesu i sve dobro izmiksati. U ovu smesu dodati skuvan i ohlađen fil i još jednom sve dobro izmiksati.
  • Od fila odvojiti jednu trećinu, pa u to dodati mlevene orahe i dobro izmešati. U drugi, veći deo, odnosno u 2/3 fila, dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati. Tako smo dobili dva fila, jedan sa orasima i jedan čokoladni.
  • Posebno umutiti krem šlag od vanile sa mlekom ili kisleom vodom. Sva tri fila ostaviti u frižider, da se dobro ohlade i stegnu.
  • Tortu filovati na sledeći način: Staviti dve kore jednu pored druge, pa jednu premazati šlag kremom, a drugu premazati filom od čokolade. Sada koru, koja je premazana čokoladnim filom, prevrnuti preko kore sa krem šlagom, tako da na korici prvo bude šlag krem, a preko njega fil od čokolade. Zatim, tu koru, koju ste prevrnuli na šlag krem, premazati šlag kremom, a treću koru premazati filom od mlevenih oraha, pa takođe prevrnuti preko šlag krema.
  • Preko treće kore možete premazati prvo šlag krem, a preko fil od čokolade. Međutim, ako vam je problem da preko šlaga premažete fil, možete celu tortu premazati filom od čokolade i ukrasiti po želji.
  • Moram da dodam par napomena:
    Prvo torta je fantastičnog ukusa. Sočna, kremasta, korice se tako reći i ne osećaju, i što se ukusa tiče, može da se nađe na samom vrhu, među top 10.
  • Što se samog čina pravljenja tiče, to je čista klasika. Ispečete korice, skuvate i umutite filove i to je to.
  • Ali, kada slaganje, odnosno filovanje torte dođe na red, e tu dolazi do malog problema. Malo je teže prevrtati nafilovanu koricu preko druge, takođe nafilovane. Drugo, fila od ove mere izađe baš dosta, tako da i na korice morate da nanesete dosta fila, što dodatno otežava stvar pri prevrtanju korice. Moj utisak je da nešto fali i da bi nešto trebalo da se promeni i to baš u filu, kako bi fil bio malo čvršći i kako bi se torta mogla lakše filovati, ali i seći.
  • Recept za ovu tortu sam našla na internetu, i ima je na više različitih blogova, međutim, na svim blogovima je ista slika i isti recept, tako da nisam mogla pronaći ko je u stvari pravi vlasnik ovog recepta. Sasvim sigurno ću je ponovo napraviti, ali u izmenjenom sastavu. Prvo, torta je preukusna i zaslužuje da se češće nađe na trpezi, a drugo, ova torta mi je pravi izazov, dok ne bude savršena, neću se zaustaviti.

Napomene

Što se torte tiče nemam više šta da dodam. Međutim, obzirom da sam na najmanje 4-5 različitih blogova, naletela na recept za ovu tortu sa potpuno istom slikom i potpuno istim tekstom, želim da kažem, da je na mom blogu, FB, instagramu ili YuoTube kanalu, svaki recept napravljen, snimljen i slikan isključivo mojom rukom. Bilo da je recept iz moje sveske, od mojih prijateljica ili sa nekog bloga, svaki sam napravila, isprobala i slikala sa puno ljubavi i strpljenja. Hvala svima, koji su uz mene na ovom divnom i ukusnom putovanju.
Poslovica za danas:
-„Iskrene oči ne gledaju postrance.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.