Sipati šećer u šerpicu i staviti da se karamelizuje. Kada se šećer istopio i dobio braon boju, sipati vodu i skuvati šerbet. Skuvan šerbet dodavati po malo u mrvice, koje ste dobili dubljenjem breskvica i mešati, ali pazite da ne razredite fil previše. Ne morate potrošiti sav šerbet.
Zatim u smesu dodati 1-2 kašike džema i 1-2 šake mlevenih oraha ili lešnika. Na kraju dodati malo ruma ili ekstrata ruma i sve dobro izmešati. Fil se bukvalno pravi odokativno i prema svom ukusu. Ukoliko ne volite orahe ili lešnike, ne morate ih dodavati. U slučaju da ste malo više razredili fil, ništa strašno, dodajte malo keksa i to je to.
Ovim filom puniti breskvice i spajati po dve polovine.
U dva tanjira sipati po šoljicu vode, pa u jedan tanjir staviti crvenu, a u drugu žutu prehrambenu boju. U treći tanjir sipati kristal šećer.
Svaku breskvicu, sa strane zarolati kroz žutu boju.
Zatim vrhove sa obe strane umočiti u crvenu boju i na kraju celu breskvicu uvalajti u kristal šećer.
Ređati na tacnu da se malo prosuše, pa poslužiti.