Grčka pita sa susamom

Grčka pita sa susamom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: grčka,pita,susam,orasi,plazma,baklava,agda,sirup,sočna

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu
  • 300 gr susama
  • 200 gr mlevenih oraha
  • 100 gr mlevenog plazma keksa
  • 50 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • 50 gr margarina

Sirup:

  • 800 gr šećera
  • 800 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun

Uputstvo

  • Prvo skuvati sirup. U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati desetak minuta, od kada počne da vri. Pred kraj dodati vanilu i limun isečen na kolutove, kuvati još par trenutaka i ostaviti da se hladi.
  • Da dodam nešto u vezi sirupa, tj. agde. Važno je da se sirup ne prekuva, jer će tada baklava slabo upijati i ostaće umutra suva, a spolja lepljiva. Isto tako, važno je, da sirup ne ostane redak, u tom slučaju baklava će da se udekavi. Kada kuvate sirup, imajte na umu da će sirup dodatno da se zgusne kada se ohladi, zato ne treba čekati da padaju dve kapi sa varjače dok se kuva, jer je taj sirup već prekuvan. Otprilike kada počne polako da šušti, trebalo bi ga skidati sa vatre.

Fil:

  • Odvojiti 200 gr susama, ispeći ga u suvom tiganju i ostaviti da se ohladi. Zatim sastaviti sa nepečenim susamom i samleti sve zajedno.
  • Sastaviti mleveni susam, mlevene orahe, mleveni plazma keks i šećer, i dobro sve izmešati, da se suvi sastojci potpuno sjedine. Fil je gotov.
  • U šerpici istopiti margarin, dodati ulje i izmešati. Ovom smesom premazivati svaku koru.
  • Jednu koru odvojiti sa strane, za pokrivanje pite. Podmazati pleh sa malo ulja. Staviti na dno jednu koru, premazati je mešavinom ulja i margarina, staviti drugu koru, takođe premazati, stavit treću koru, premazati, pa posuti sa 3 kašike fila. Zatim ređati dalje po dve kore, svaku premazati, a na svaku drugu posipati 3 kašike fila. Završiti sa dve kore, koje takođe premažete između.
  • Pitu sada iseći oštrim nožem, na kocke ili trouglove, premazati preostalom mešavinom margarina i ulja, pa pokriti korom koju ste ostavili sa strane.
  • Peći na 180*C oko 40 minuta. Skinuti koru, kojom ste pokrili pitu, pa vruću preliti hladnim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi i upije.
  • Iseći po tragovima i poslužiti uz kaficu.

Napomene

Nešto sam se ove godine posebno navukla na baklave. Doduše, ovo se vodi kao pita, ali razlika je samo u nazivu. Za sve one koji vole susam, ova pita je pun pogodak, oduševljenje neće izostati, obećavam. Pečeni susam zaista ima neverovatno lep ukus, a napraviće vam zazubice, još dok ga budete mleli. Sjajan ukus i mirs. Probajte obavezno.
Poslovica za danas:
-“ Zapamtite! Od inata nema goreg zanata.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.