U šerpu sipati vodu, ulje i prstohvat soli, pa staviti da provri. Kada provri, skinuti sa ringle, dodati brašno i griz i dobro izmešati.
U vruće dodavati jedno po jedno žumance i jaje, pa mikserom dobro umutiti. Ostaviti da se malo prohladi, da bi moglo rukama dalje da se obrađuje.
U tiganj sipati malo ulja i zagrejati. U zagrejano ulje sipati prezle, malo ih propržiti, pa dodati šećer i dobro izmešati. Ostaviti sa strane.
Šljive oprati. Ako su šljive velike, prepoloviti ih, mada ja uvek više volim da izaberem manje šljive i da ih cele koristim za knedle.
Kada se testo prohladilo, kidati po malo testa, rastanjti među dlanovima, staviti šljivu i napraviti knedlu.
U malo veći lonac sipati do pola vode, kašičicu soli i staviti da provri. U provrelu vodu, spuštati pažljivo knedle, malo smanjiti temperaturu, da voda ne vri previše i pustiti knedle da se skuvaju, odnosno da isplivaju na površinu.
Kuvane knedle vaditi rešetkastom kašikom, spuštati ih u prezle, uvaljati ih sa svih strana i prebaciti na tacnu za kolače ili neku činiju. Preko knedli sipati preostale prezle i poslužiti.
Najbolje su, kada se jedu tople.
Kada je ovaj recept u pitanju i testo napravljeno na ovaj neobičan način, knedle ostanu mekane i kada se potpuno ohlade ali i kada prenoće. Proverila sam lično