Rafaelo čizkejk
Sastojci
Kora:
- 200 gr mlevenog plazma keksa
- 50 gr mlevenih badema
- 125 gr putera ili margarina
- 10-15 kašika mleka
Fil:
- 350 gr slatke pavlake
- 400 gr krem sira
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr bele čokolade
- 50 gr kokosa
- 50 gr listića od badema
Ganache:
- 75 gr slatke pavlake
- 150 gr bele čokolade
Uputstvo
Kora:
- U posudi pomešati mleveni plazma keks i bademe. U to dodati istopljen puter i izmešati. Na kraju dodavati mleko, malo po malo i mesiti smesu rukom. Ja sam sipala 10 kašika mleka i čini mi se da je bilo malo, jer je kora, kada se ohladila, prilično stegla.
- Umešenu koru rastanjiti u okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 22-24 cm. Ostaviti u frižider da se rashladi, dok spremate fil.
- Sipati slatku pavlaku u vanglicu i umutiti mikserom.
- Belu čokoladu istopiti.
- Posebno umutiti krem sir i šećer u prahu. Dodati belu čokoladu, listiće od badema i kokos, pa kratko izmiksati.
- Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku i dobro izmešati špatulom.
- Umućen fil sipati preko kore i poravnati. Vratiti u frižider.
- Slatku pavlaku sipati u manju šerpicu i zagrejati do vrenja. Skloniti sa ringle, pa dodati belu čokoladu, izlomljenu na kockice i mešati da se smesa sjedini. Ujednačenu smesu preliti preko fila i tortu odložiti u frižider, da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
- Kada je torta odstajala, skinuti obruč od kalupa, pa kokosom ukrasiti tortu okolo i odozgo.
- Iseći na parčad i poslužiti.
Napomene
Koliko je ova torta dobra, i kakva je to harmonija ukusa, to je prosto neverovatno. Ja sam je napravila dva puta u jednoj nedelji, kada počneš da je jedeš, nikad dosta. Bukvalno plane za dan.
Poslovica za danas:
-“ Ako kantar ne valja, ti budi ispravan.“-
Lajkujte nas: