Go Back

Rafaelo čizkejk

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Torte
Kuhinja: Engleska
Keyword: torta,badem,kokos,rafaelo,čiz,kejk,sir,slatka,pavlaka,bela,čokolada

Sastojci

Kora:

  • 200 gr mlevenog plazma keksa
  • 50 gr mlevenih badema
  • 125 gr putera ili margarina
  • 10-15 kašika mleka

Fil:

  • 350 gr slatke pavlake
  • 400 gr krem sira
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr bele čokolade
  • 50 gr kokosa
  • 50 gr listića od badema

Ganache:

  • 75 gr slatke pavlake
  • 150 gr bele čokolade

Uputstvo

Kora:

  • U posudi pomešati mleveni plazma keks i bademe. U to dodati istopljen puter i izmešati. Na kraju dodavati mleko, malo po malo i mesiti smesu rukom. Ja sam sipala 10 kašika mleka i čini mi se da je bilo malo, jer je kora, kada se ohladila, prilično stegla.
  • Umešenu koru rastanjiti u okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 22-24 cm. Ostaviti u frižider da se rashladi, dok spremate fil.
  • Sipati slatku pavlaku u vanglicu i umutiti mikserom.
  • Belu čokoladu istopiti.
  • Posebno umutiti krem sir i šećer u prahu. Dodati belu čokoladu, listiće od badema i kokos, pa kratko izmiksati.
  • Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku i dobro izmešati špatulom.
  • Umućen fil sipati preko kore i poravnati. Vratiti u frižider.
  • Slatku pavlaku sipati u manju šerpicu i zagrejati do vrenja. Skloniti sa ringle, pa dodati belu čokoladu, izlomljenu na kockice i mešati da se smesa sjedini. Ujednačenu smesu preliti preko fila i tortu odložiti u frižider, da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći.
  • Kada je torta odstajala, skinuti obruč od kalupa, pa kokosom ukrasiti tortu okolo i odozgo.
  • Iseći na parčad i poslužiti.

Napomene

Koliko je ova torta dobra, i kakva je to harmonija ukusa, to je prosto neverovatno. Ja sam je napravila dva puta u jednoj nedelji, kada počneš da je jedeš, nikad dosta. Bukvalno plane za dan.
Poslovica za danas:
-" Ako kantar ne valja, ti budi ispravan."-